Volledig scherm
Koning Willem-Alexander.

'Verliezend' kunstenaar wil 8.000 euro van gemeente Den Bosch voor portret van koning

DEN BOSCH - Een ontwerpwedstrijd voor een nieuw portret van koning Willem-Alexander heeft geleid tot een rechtszaak. Drie kunstenaars maakten een schets van de koning, waarna het volgens één van de kunstenaars wel heel lang duurde voor er een winnaar werd gekozen. Deze kunstenaar eiste daarop 8.000 euro, het bedrag dat de winnaar heeft gekregen.

De drie kunstenaars presenteerden al op vrijdag 12 september 2014 een schetsontwerp bij de gemeente. Voor dat ontwerp ontvingen de kunstenaars duizend euro. De gemeente zou vervolgens het mooiste portret van de koning kiezen, waarop de winnende kunstenaar nog eens achtduizend euro kreeg voor de uitwerking en het daadwerkelijk maken van de beeltenis.

Maar daar ging iets mis: officieel hoorden de kunstenaars al na 14 dagen uitsluitsel te krijgen wie de koning op het witte doek mocht zetten. Dit besluit werd echter zowel op 30 september, 8 oktober als 13 oktober 2014 uitgesteld omdat het college van B en W er nog niet uit was. Uiteindelijk werd maar besloten de definitieve beslissing over de verkiezingen heen te tillen. En zo werd pas op 11 december een uitslag bekend.

Getreuzel

En dat getreuzel schoot een verliezende kunstenaar in het verkeerde keelgat. Ze spande een rechtszaak omdat ze stelt dat door het lange wachten haar ontwerp automatisch zou zijn 'goedgekeurd'. Ook zou de kunstenaar schade hebben opgelopen doordat ze inmiddels alsnog een definitief ontwerp had gemaakt. Daarmee eiste ze alsnog bijna 8.000 euro.

De rechter gaat daar echter niet in mee, zo blijkt uit een recente uitspraak. Ook al heeft de gemeente 'niet correct gehandeld', dan nog heeft de kunstenaar de ontwerpwedstrijd niet gewonnen, zo stelt de rechtbank. Ook hoeft de gemeente eventuele schade niet te betalen, omdat ze nou eenmaal niet heeft gewonnen en dus geen extra kosten had hoeven maken. 'Uit niets blijkt dat de uitslag anders zou zijn geweest als de procedure wel juist was uitgevoerd', concludeert de rechter.

  1. Moskeeën in Tilburg en Den Bosch gefinancierd vanuit Saudi-Arabië

    Moskeeën in Tilburg en Den Bosch gefinan­cierd vanuit Sau­di-Ara­bië

    BREDA - Zeker 30 islamitische organisaties in Nederland, waaronder de Islamitische Stichting voor Opvoeding en Overdracht van Kennis en de Stichting Moslim Wereld Liga Nederland in Tilburg, hebben de afgelopen jaren financiering aangevraagd in conservatieve Golfstaten of hebben daadwerkelijk geld ontvangen uit deze landen. Het gaat om miljoenen euro's uit Koeweit en Saudi-Arabië. Dit blijkt uit informatie waar NRC en Nieuwsuur maandag over berichten. De informatie is door de overheid jarenlang geheim gehouden, maar NRC en Nieuwsuur hebben er de hand op weten te leggen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.