Verongelukte Bosschenaar (31) zat op quad van RTL5-ster Nicky Zouwer: 'Hij reed er vaker mee'

VIDEODEN BOSCH - De quad die zondagavond betrokken was bij het dodelijke ongeluk op de A2 bij Den Bosch, staat op naam van Nicky Zouwer. De realityster, bekend van het RTL5-programma 'Oh Oh Daar Gaan We Weer', had het voertuig uitgeleend aan kennissen. Volgens hem hebben de twee slachtoffers vaker op de quad gereden.

Het noodlottige ongeluk gebeurde zondagavond rond halfnegen, op de A2 bij knooppunt Empel ten noorden van Den Bosch. Een voertuig, volgens de politie een quad, sloeg net voor de Maasbrug over de kop. Een 31-jarige man uit Den Bosch overleed ter plekke, zijn 27-jarige kameraad uit Rosmalen werd met zeer ernstige verwondingen naar het UMC in Utrecht gebracht.

Voor het leven van de Rosmalenaar werd gevreesd. ,,Maar hij is nu buiten levensgevaar", weet Zouwer na een gesprek met de familie. ,,Hij moet nog wel een paar operaties ondergaan." De slachtoffers zijn goede bekenden van Zouwer. Hij leent zijn quad vaker aan hen uit.

ZIE OOK: Oproep na dodelijk quadongeluk A2: 'Haal die gevaarlijke apparaten van snelweg'

Ervaren

,,Ze rijden ook vaak op andere quads rond, dus ze weten wel hoe ze zo'n ding moeten besturen", vertelt de realityster. Volgens hem is de quad goedgekeurd voor de snelweg. Dat betekent dat het voertuig harder dan zestig kilometer per uur gaat en is voorzien van gordels. Het dragen van een helm is niet verplicht, maar die hadden de slachtoffers volgens Zouwer wel op.

Op sociale media zaaien veel mensen verwarring door te zeggen dat het niet om een quad gaat, maar om een trike: een motor met drie wielen. Zouwer, eigenaar van het voertuig, spreekt dat tegen. ,,Het gaat gewoon om een quad." 

Dat betekent dat iedereen in het bezit van een B-rijbewijs of een motorrijbewijs ermee mag rijden. ,,Het is vooral leuk speelgoed. Ook deze jongens vonden het heel gaaf om ermee te rijden."

Tekst gaat verder onder deze foto

Volledig scherm
Dode en zwaargewonde bij ongeval met quad op A2 bij Den Bosch © Bart Meesters/Meesters Multi Media

'Levensgevaarlijk'

Leuk of niet: Veilig Verkeer Nederland vindt de quad levensgevaarlijk en vindt dat het direct van de openbare weg moet worden gehaald. ,,De quad is zwaar, zeer instabiel en bij hoge snelheden een potentieel moordwapen", liet Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN) eerder aan deze krant weten. 

,,Op een motor of een scooter val je meestal achter het voertuig. Maar een quad kiepert snel om en dan lig je eronder."

Vaker ongelukken

Ook in het buitenland raken Nederlanders betrokken bij zware quadongelukken. Zo kwam vorig jaar de 19-jarige Rick van Beijnen uit Oosterhout om het leven toen hij op Mallorca de macht over het stuur verloor en tegen een paal botste

Twee jaar daarvoor kwam de 19-jarige Kelly Kuijpers uit Herpen om het leven toen zij op het Griekse eiland Kos van de weg raakte. Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlandse vakantiegangers niet zomaar in het buitenland met een quad de weg op te gaan. 

Verbod?

Waarschuwingen zijn prima, maar een verbod gaat quadverhuurders en -verkopers veel te ver. ,,Typisch Nederland om iets te verbieden als het een keertje misgaat", zei Nico Groeneveld van VEGA Autoverhuur uit Lochem eerder tegen deze krant. Groeneveld hanteert 22 jaar als minimumleeftijd voor bestuurders.

,,Daarmee voorkom je de meeste problemen. Hoe ouder, hoe meer verantwoordelijkheidsgevoel. Maar soms vertrouw ik het niet, dan maakt iemand een overmoedige indruk. Dan geef ik de quad gewoon niet mee."

Volledig scherm
Quad was van Nicky Zouwer © Bart Meesters/Meesters Multi Media/BD