Volledig scherm
PREMIUM
Zij-instromers Annuska en Joséphine (links) en de buitenlandse verpleegkundigen Raffaele en Sara gaan aan de slag voor Van Neynsel. © Sandra Peerenboom

Verpleegkundigen uit Spanje en Italië naar Den Bosch: 'Als het goed gaat, willen we er nog eens 15 halen'

DEN BOSCH - Zorginstelling Van Neynsel haalt verpleegkundigen uit Spanje en Italië. Ook worden zij-instromers aangenomen zonder diploma maar mét compassie. Niet voor de directe zorg, maar voor het welbevinden van cliënten.

Quote

We zijn soms te veel gefocust op protocol­len en procedures

Bestuurder Jack Jansen

Het kost Van Neynsel en andere zorginstellingen in Brabant steeds meer moeite om (gekwalificeerd) personeel te vinden. De instelling probeert daarom op andere manieren werknemers te werven.  Daarbij wordt meer dan vroeger aandacht besteed aan het welbevinden van bewoners, zegt bestuurder Jack Jansen.  ,,Jarenlang zijn we bij Van Neynsel gericht op zorg. We leveren goede zorg, maar hebben nog te weinig oog voor het welbevinden van de cliënt. We zijn soms te veel gefocust op protocollen en procedures veelal opgelegd door de overheid. Daardoor houden we te weinig tijd en flexibiliteit over om de cliënt op maat te bedienen."
,,Bij ons staat niet meer op voorhand het opleidingsniveau van de verzorgende voorop. Mensen moeten laten zien dat ze compassie hebben met de cliënten met wie ze gaan werken."