Volledig scherm
© Sandra Peerenboom

Versnippering in Bossche raad dreigt

DEN BOSCH - Met de keuze van Ellen Pauel tot ‘voorlopig lijsttrekker’ meldt ook de politieke groepering Knillis zich voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart in Den Bosch. 

Volledig scherm
De ledenvergadering van politieke partij Knillis in de Knillispoort. Staand Ellen Pauel, rechts van haar Antoine Jacobs en geheel rechts Frans van Gaal © copyright Olaf Smit

De partijtijgers onder aanvoering van oud-raadsleden Frans van Gaal en Antoine Jacobs (oprichter van Knillis begin jaren zeventig) zijn ontevreden over hun samenwerking met Bosch Belang, de partij waarmee ze in 2014 aan de verkiezingen mee deden. Het Knillis-geluid, volgens eigen zeggen een alternatief geluid, zou volgens de Knillis-adepten de afgelopen jaren in de gemeenteraad onvoldoende hoorbaar geweest zijn.

Het aantal verschillende geluiden in de Bossche gemeenteraad behoorde in november 2014 nog tot tien verschillende partijen. Tot aan het begin van dit jaar Sjef van Creij zich los maakte van Rosmalens Belang en als eenmansfractie verder ging onder gewoon ge-DREVEN. En nog deze week kwam daar een twaalfde partij bij: Lokaal Liberaal ’s-Hertogenbosch van Gerdien de Wal, die uit onvrede uit de VVD stapte. De Wal moet haar eerste geluid onder haar nieuwe paraplu overigens nog wel laten horen.

Niet zo lastig

Volledig scherm
Logo, 50plus © 50Plus

Met aanvankelijk tien partijen was het uiteindelijk niet zo lastig om politiek te bedrijven en beleid te kunnen maken. VVD, CDA, Bosch Belang, Rosmalens Belang en D66 hadden met ieder vijf zetels een grote meerderheid in een gemeenteraad met 39 zetels. Het vertrek van Van Creij en nu dus De Wal bracht daar weinig verandering in. Dat zou na de komende raadsverkiezingen wel eens heel anders uit kunnen pakken.

Een versnippering in de Bossche gemeenteraad dreigt. Ga maar na: Knillis doet mee, 50Plus heeft al aangekondigd een gooi naar een aantal zetels te gaan doen en de PVV is (nog steeds) naarstig op zoek naar volksvertegenwoordigers. Sjef van Creij doet met zijn gewoon Ge-DREVEN op zeker mee. Voor De Wal is het enkele dagen na haar vertrek bij de VVD nog te vroeg om over deelname aan de verkiezingen na te denken. Er van uitgaande dat De Wal niet meedoet, komen er dus drie partijen (Knillis, 50Plus en PVV) bij die een serieuze kans maken op een of meerdere zetels.

Versnippering

Die zetels van de nieuwkomers moeten toch echt bij andere partijen weggekaapt worden. De versnippering van partijen en dus 39 raadszetels maakt het dan knap lastig om een stad te besturen. Ook al is democratie het horen van zoveel mogelijk geluiden. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement