Volledig scherm
© Marc Bolsius

Vestingmuseum in Kruithuis, interesse horeca en kantorenmarkt is er gewoonweg niet

DEN BOSCH – Als het aan de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch én de gemeente ligt wordt het Kruithuis aan de Citadellaan een Vestingmuseum met de nadruk op 1629 en de uitbreiding van de vaarroutes door de stad.

Het heeft enige tijd nodig gehad, maar na drie jaar van onderzoeken en praten is duidelijk geworden dat er voor het massieve monument geen interesse is vanuit de horeca of kantorenmarkt. Interesse die de Kring al wel vrij vlot toonde en uit eigen zak een studie liet maken door architectenbureau Bierman Henket en ontwerpbureau Bruns (museale inrichtingen).

Het jaar 1629 moet centraal staan in het Vestingmuseum zoals de Kring dat in het Kruithuis voor ogen heeft. Met een panorama met de ommelanden van de belegerde stad en een zeven meter grote maquette van het gebied met de stad in het hart. Daarnaast wil de Kring ook vaartochten van en naar het nieuwe museum maken. 

De gemeente wil nu laten onderzoeken of het financieel en ruimtelijk mogelijk is om een vestingmuseum in het Kruithuis te vestigen. Waarbij uiteindelijk het doel is dat de (langjarige) exploitatie door de Kring gedaan wordt, zonder een bijdrage van de gemeente.

Voorwaarden

De Kring zelf heeft in een brief in mei van dit jaar al een aantal voorwaarden aan de gemeente gesteld. Zo moet onder meer het Kruithuis eigendom van de gemeente blijven en gaat de Kring voor maximaal 75.000 euro per jaar huren, laat de Kring voor eigen rekening de plannen uitwerken (in overleg met de gemeente) en moet Den Bosch een eenmalige bijdrage van één miljoen euro geven. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement