Volledig scherm
Den Bosch. Optreden van de Band Jazz Academyop de Parade in 's-Hertogenbosch © copyright Olaf Smit

VIDEO: Keuzestress op Jazz in Duketown zondag

DEN BOSCH - Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. Jazz in Duketown biedt dit jaar een overvol en zeer uitgebalanceerd programma met kwaliteitsjazz en publiekstrekkers. En dat is niet iedere editie het geval geweest. Ook op de Pinksterzondag mocht de muziekliefhebber er flink de vaart achter zetten. 

Veel mensen bleven plakken bij het vernieuwde Markt-podium, pal naast het Jeroen Bosch-beeld. Een sfeervolle plek waar je op je gemak kunt overgeven aan de live muziek. Een groot aantal mensen maakten gebruik van de zitjes, maar zodra de muziek wat pittiger en dansanter werd maakte de organisatie de vloer vrij, zoals bij het heerlijk opzwepende, dertienkoppige gezelschap Cubanismo. De Amerikaanse jazzzangeres en belofte voor de toekomst, China Moses, zette de Markt al vroeg in de avond in vuur en vlam. Met een flinke portie publieksparticipatie wist ze iedereen luidkeels mee te laten zingen.

De festivalorganisatie heeft een neusje van vernieuwende jazzacts. In de Willem Twee concertzaal (voorheen Toonzaal) liet het Britse kwartet Dinosaur horen hoe de jazz van de 21e eeuw klinkt. Springerige, doorgecomponeerde jazz met invloeden uit de minimal music en experimentele jazzrock. Verderop op het Kerkplein speelde The Comet is Coming hun roesopwekkende mix van jazz en experimentele dance. Saxofonist Shabaka Hutchings verblufte met zijn solo-improvisaties.

Vandaag sluit Jazz in Duketown af met onder meer optredens van Trijntje Oosterhuis op de Parade, en het Joshua Redman Trio op de Markt.