Volledig scherm
Vincent van Gogh © Loving Vincent

VIDEO: Noordbrabants Museum in Den Bosch wijdt tentoonstelling aan animatiefilm 'Loving Vincent'

DEN BOSCH – Het Noordbrabants Museum in Den Bosch vertoont van 14 oktober tot en met 28 januari 2018 de tentoonstelling ‘Loving Vincent: de tentoonstelling’, naar de animatiefilm Loving Vincent, over Vincent van Gogh.

De expositie biedt een kijkje achter de schermen van deze film, die onlangs voor het eerst te zien was op het animatiefestival van Annecy. Voor de gelegenheid komen de zeventig mooiste schilderijen die voor de film zijn gemaakt naar Den Bosch. Het is de eerste en voorlopig enige plaats ter wereld waar een expositie wordt gewijd aan deze productie.

Loving Vincent is de eerste geschilderde animatiefilm ter wereld op basis van 120 schilderijen van Van Gogh. De kunstenaar wordt door meer dan 125 kunstenaars tot leven gebracht. Ze gebruiken hiervoor een vergelijkbare techniek als Van Gogh zelf. Makers Hugh Welchman en Dorota Kobiela hebben vier jaar gedaan over het realiseren van de film. Alle frames in Loving Vincent zijn met de hand geschilderd. In totaal gaat het om zo'n 65.000 schilderijen; per seconde komen er twaalf doeken voorbij. De film gaat in oktober 2017 in Nederland in première.

De tentoonstelling

Naast de zeventig mooiste werken die in de film zijn gebruikt, zijn er bij ‘Loving Vincent: de tentoonstelling’ verschillende beeldfragmenten en presentaties die laten zien hoe de schilderijen tot leven worden gebracht. Ook kunnen bezoekers door middel van een ‘greenscreen’ zelf in een schilderij van Van Gogh stappen. Via de expositie komen zij meer te weten over Vincent van Gogh en het maakproces van de film.

Van Gogh in Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum toont als enige museum in Zuid-Nederland originele werken van Vincent van Gogh. Deze zijn te zien in 'Het Verhaal van Brabant', meer specifiek in een paviljoen gewijd aan Van Gogh en zijn Brabantse periode. Op dit ogenblik zijn tien werken opgenomen in de vaste presentatie van het Noordbrabants Museum. Het betreffen alle werken die Van Gogh schilderde in Nuenen, waar hij een groot deel van zijn leven in Nederland als kunstenaar actief was.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement