Volledig scherm
Vibrafonist Vincent Houdijk en trompettist Eric Vloeimans. foto Grachtenfestival

Vincent Houdijk zet persoonlijke geschiedenis op muziek

DEN BOSCH - Oud-Bosschenaar Vincent Houdijk presenteert zijn debuurt-cd '15' met eigen composities. Zondag 24 februari in Paradox in Tilburg (15 uur), en vrijdag 1 maart in De Toonzaal (20.30 uur).

Vibrafonist Houdijk zette zijn persoonlijke geschiedenis op muziek. Die wordt met name bepaald door het overlijden van zijn broer Ashley bij de Herculesramp in 1996.

Hieronder de recensie van onze muziekmedewerker René van Peer:

De debuut-cd '15', waar jazz-vibrafonist Vincent Houdijk tien jaar aan gewerkt heeft, is geïnspireerd op de Herculesramp in 1996. Je zou verwachten dat het zware kost is. Het tegendeel blijkt waar. Aan alles is af te horen dat Houdijk grote zorg aan de muziek besteed heeft. Hij heeft niet alleen een gevoel voor mooie melodieën, maar ook voor bijzondere samenklanken.

Ongetwijfeld heeft hij een fijn oor ontwikkeld doordat hij al zo lang midden in de rijke timbres van de vibrafoon zit. Het helpt natuurlijk dat hij voor de cd uitstekende muzikanten om zich heen verzameld heeft. Prominente gasten zijn trompettist Eric Vloeimans en trombonist Bert Boeren, net als Houdijk oorspronkelijk afkomstig uit Den Bosch.

Componist
Minstens zo belangrijk voor het totale geluid zijn gitarist Aron Raams en drummer Mark Schilders uit Waalwijk. Als componist en als muzikant laat hij de kleuren en de warmte die van de vibrafoon af stralen volledig tot hun recht komen. Dat laat hij horen in het ontroerende solostuk 'Mapa', opgedragen aan zijn ouders. De sprookjesachtige klanken van het instrument zweven koesterend je oren in. Als bandleider weet hij zijn mensen te inspireren.

'Intimate Moments' opent met zachtzinnig, zorgvuldig samenspel. Gedragen door de diepe lange tonen van een basklarinet mengen de instrumenten tot een veelkleurig palet. Maar zo halverwege het nummer, na een diep doorvoelde solo op contrabas, mag de zweep erover. Aangejaagd door fel drumwerk werpt de band zich hals over kop in een hoge versnelling vol funky gitaarakkoorden. Daar weeft Boeren met lange uithalen zijn eerste solo doorheen. Zo schakelt de hele cd moeiteloos heen en weer tussen uiteenlopende stijlen en sferen. Houdijk mag '15' gemaakt hebben als monument voor zijn gestorven broer, de muziek straalt vooral liefde voor het leven uit.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement