Volledig scherm

Vleermuis heeft bescherming door mensen nodig

DEN BOSCH - Zonder bescherming door mensen sterven vleermuizen uit. Dat kan door aanpassingen van het leefgebied of alternatieve huisvesting bij bijvoorbeeld bouwplannen in een gebied waar vleermuizen wonen, zegt Bossche stadsecoloog Johan Mees.

Zo werd in 2013 bij de uitbouw van het verkeersknooppunt het Ei van Drunen het mogelijk gemaakt dat de rosse vleermuizen in het naastgelegen bos konden blijven wonen. De 33 lantaarnpalen langs de op- en afrit die pal naast dat bos is neergelegd, zijn voorzien van amberkleurige armaturen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Heusden is uit onderzoek gebleken dat vleermuizen het minst last hebben van deze lichtkleur.

En de vleermuizen in het Aa-dal krijgen nieuwe hangplekken. De verbreding van de N279 van Veghel naar Den Bosch doorkruist hun leefgebied. Dus moet de wegenbouwer, de Combinatie De Vaart, ter compensatie zorgen voor een alternatief. Dat is wettelijk verplicht. Het nieuwe onderdak bestaat uit twee vleermuishotels voor grote groepen vleermuizen en een aantal kasten.

„Om vooraf bij het opstellen van bouw- en sloopplannen rekening te kunnen houden met vleermuizen, zou het mooi zijn wanneer we een inventarisatie van vleermuizen voor heel Den Bosch maken”, zegt Mees. „Vleermuizen zijn belangrijk voor de stadsnatuur, ze vangen veel muggen en andere insecten en dragen daarmee bij aan de leefbaarheid in de stad. Daarnaast zijn vleermuizen ook een indicator voor een gezonde leefomgeving met voldoende groen.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.