Volledig scherm
Martin Hofstra als beveiligingsman (links) en René Geerlings als artiest in Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt. © Mieske van Eck

'Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt' verveelt geen moment

DEN BOSCH - Jetse Batelaan, artistiek leider van Theater Artemis in Den Bosch, kiest nooit de makkelijkste weg. Hij ontregelt de verwachtingen van zijn publiek liever. 

Twaalf jaar geleden maakte Batelaan bij Theatergroep Max 'Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt'. Hij won er een Gouden Krekel mee. Gisteravond bracht Theater Artemis de voorstelling nog eens met de zelfde acteurs. 

Martin Hofstra is de regelvaste, steile, machtsbeluste beveiligingsman. Hij wil dat er op het kale podium in de Kaaihallen niets gebeurt. Deur op slot, alarm erop. René Geerlings, de artiest, lijkt kansloos. Maar gebeurtenissen laten zich niet zo maar wegduwen. 'Vorig moment', 'ogenblikje' en 'nu' dringen zich op, maar het volgende moment is kwijt en blijkt even later noodlottig verongelukt. Niet de bewaker maar de gebeurtenissen zijn de baas. Het detail grijpt zijn kans.

Verbeelding

In de voorstelling gebeurt nagenoeg niets, maar toch heel veel. Zo laat de bewaker zich langzaamaan verleiden om mee te gaan in het spel. Dat leidt tot hilarische momenten tot groot plezier van het publiek. Het is de verbeelding die wint van bekrompen regeltjes en machtsmisbruik. 

Wie denkt zich bij Artemis lekker te kunnen vervelen, heeft het mis. Het is een geweldige tegendraadse, ontregelende  en absurde voorstelling die na twaalf jaar nog overtuigt. Geniaal.

Nog te zien, zaterdagavond 5 augustus, 19 uur, Kaaihallen, Tramkade. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Motoragent vreesde voor leven bij wilde achtervolging in Den Bosch: 'Ik dacht: dit is mijn laatste uurtje’

  Motoragent vreesde voor leven bij wilde achtervol­ging in Den Bosch: 'Ik dacht: dit is mijn laatste uurtje’

  DEN BOSCH - De politie is al een week op zoek naar een man die tijdens een achtervolging in Den Bosch bewust inreed op een motoragent. Met een uitgebreide oproep doet de recherche donderdag een nieuwe poging om de dader alsnog te vinden. De aangereden motoragent raakte flink gewond bij de achtervolging. ,,Hij kwam vol gas op mij af. Ik dacht echt dat mijn laatste uur geslagen had.”
 2. Kennelijk konden M-Side en Hell Side het snel goed met elkaar vinden
  PREMIUM

  Kennelijk konden M-Side en Hell Side het snel goed met elkaar vinden

  Over de teruggekeerde euforie rond FC Den Bosch trok vorig weekeinde een donkere schaduw. De heropening van de anderhalf jaarlang gesloten gebleven Oosttribune ging gepaard met supportersgeweld. Alwéér! Gierende politieauto’s, bemand met tientallen ME’ers,raasden rond De Vliert. In het stadion bestormden aanhangers van FC Twente, gehuld met bivakmutsen, het veld om hun frustratie vanwege de nederlaag af te reageren op hekwerk en reclameborden.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch