Volledig scherm
© AFP

Vreemdgangerssite schikt met gebruikers na hack: gegevens 72 Brabantse leden op straat

DEN BOSCH/TILBURG - Vreemdgangerssite Ashley Madison treft waarschijnlijk een schikking met de gebruikers die twee jaar geleden werden getroffen door een enorm datalek. Het bedrijf achter de site biedt gedupeerden in totaal 11,2 miljoen dollar (9,8 miljoen euro). 

Door de hack kwamen de privégegevens van ruim zeventig Brabanders op straat te liggen. Het ging onder meer om foto's, gebruikersnamen, e-mailadressen en wachtwoorden.

 Voorlopig akkoord

Er ligt een voorlopig akkoord, maar de rechter moet dat nog goedkeuren. Het is niet bekend of er Brabanders zijn die een claim hebben ingediend.

Hackers publiceerden in juli 2015 de gegevens van ongeveer 37 miljoen mensen die via Ashley Madison een affaire hadden gezocht. Het ging niet alleen om actieve gebruikers, maar ook om mensen die ooit lid waren geweest, waren gestopt en Ashley Madison hadden betaald om alle gebruikersgegevens te wissen.

Ashley Madison had eind vorig jaar al een schikking getroffen met de Amerikaanse toezichthouders. De site betaalde een boete van 1,6 miljoen dollar voor misleiding van klanten en slechte beveiliging van gegevens.

Full delete

Ashley Madison bood zijn klanten de mogelijkheid om elk spoor van het account te wissen uit de systemen. Die 'full delete' kostte 19 dollar. Veel gebruikers van wie informatie op straat kwam te liggen, hadden al meer dan een jaar ervoor betaald voor zo'n full delete. Hun gegevens hadden dus niet eens in de systemen mogen staan.

Bedrog

Ashley Madison kreeg ook een tik op de vingers voor bedrog. De eigenaren hadden verzonnen profielen van vrouwen aangemaakt. Zo wilden ze mannen lokken om meer geld uit te geven. Voor de nepaccounts gebruikten ze soms foto's van echte gebruikers. Ashley Madison heeft nu beloofd om daar mee te stoppen.

Aantallen

Van de 72 Brabanders die slachtoffer zijn geworden van de hack, komen er 22 uit het verspreidingsgebied van het Brabants Dagblad.

  1. Wat zijn dat voor teksten?

    Wat zijn dat voor teksten?

    Di. 26 sept. De bedenkers hopen op een glimlach van voorbijgangers. En dat lijkt aardig te lukken bij Studio Reinoud en Jules, op de hoek van de Handelskade en de Zuid-Willemsvaart. Met kleine letters is op het raam te lezen dat we te maken hebben met grafisch ontwerpers, webbouwers en tekstschrijvers. Deze dertigers noemen zichzelf ook wel grapjassen. Voorbeelden daarvan plakken ze om de zoveel weken op de ruit. 'Absoluut geen kleurverschil' is daar sinds een paar dagen te lezen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.