Volledig scherm
De vlaggen voor 'Swim' worden weggehaald in Den Bosch. © Paul Roovers

Vuile Dommel laat Swim to Fight Cancer van Den Bosch uitwijken naar IJzeren Man in Vught

KAARTDEN BOSCH - Het evenement Swim to Fight Cancer dat zondag zou worden gehouden in Den Bosch is verplaatst naar de IJzeren Man in Vught. Het evenement met zo'n 800 deelnemers was gepland in De Dommel, maar daarvan is het water te vies.

Het waterschap De Dommel heeft juist de organisatie laten weten dat de kwaliteit van het zwemwater onvoldoende is omdat de afgelopen dagen door hevige regenval rioolwater is gestort in De Dommel. 

,,Heel vervelend. Maar we gaan ervoor zorgen dat het ook in Vught gaat lukken. Er is geen alternatieve locatie in Den Bosch'', aldus mede-organisator Mechtild Stultiens van Artishock Events.

Volgens haar zijn er geen gevolgen voor de Rubberbotenparty die zaterdag wordt gehouden.

Volledig scherm
Op de hoek Zuidwal-Hekellaan zijn de voorbereidingen getroffen voor een glijbaan als startplaats van Swim to Fight Cancer © Marc Brink/BD

Het water in de Singelgracht en de Dommel is geen officieel zwemwater. Daarom monitoren Waterschap de Dommel en Waterschap Aa en Maas de waterkwaliteit voor Swim to Fight Cancer nauwkeurig. De metingen van deze week laten zien dat de waterkwaliteit op dit moment een mogelijk gevaar voor de gezondheid kan opleveren. Dit is veroorzaakt door de harde regen van afgelopen dagen.

,,We wisten door het slechte weer dat deze keer de meest spannende uitslag van de metingen zou worden in de drie jaar dat de Swim bestaat,” aldus Marc Lammers, bestuursvoorzitter van Swim to Fight Cancer ‘s-Hertogenbosch. ,,De veiligheid van de deelnemers is de hoogste prioriteit voor de organisatie. Daarom is enige dagen geleden al gekeken of het ‘Plan B’, dat klaarligt voor dit soort gevallen, bij een slechte uitslag van de metingen in werking kon treden.” In overleg tussen het bestuur, de organisatie en de Waterschappen is besloten het evenement te verplaatsen naar de IJzeren Man in Vught.

Snel

Volgens Lammers heeft de gemeente Vught volledige medewerking verleend aan de verplaatsing van het evenement door snel en accuraat te reageren met het verlenen van de benodigde vergunningen en faciliteiten. 

Om veiligheidsredenen heeft het bestuur van Swim to Fight Cancer Apeldoorn besloten om de locatie voor het evenement, komende zondag, te verplaatsen van het Apeldoorns Kanaal naar Bussloo.

Door de hevige regenval kunnen grote hoeveelheden water ervoor zorgen dat de overstort in het riool opengaat, met als gevolg dat er bacteriën in het Apeldoorns Kanaal terechtkomen. Dat heeft consequenties voor de kwaliteit van het water en dus mogelijk voor de gezondheid van de zwemmers.

Het bestuur wil dit risico voor de zwemmers niet lopen en heeft het evenement nu verplaatst naar Bussloo, dat het schoonste oppervlaktewater van Nederland heeft. 

De nieuwe route van Swim in de IJzeren Man. Klik op de foto voor een vergroting.

Volledig scherm
De nieuwe route van Swim to fight cancer bij de IJzeren Man in Vught. © Swim to fight cancer