Volledig scherm
Raadslid Sjef van Creij © Sandra Peerenboom

Waarom doet de Rijksrecherche onderzoek naar Sjef van Creij?

DEN BOSCH – Niet de politie, maar de Rijksrecherche doet onderzoek naar de 55-jarige Sjef van Creij uit Rosmalen, die volgens het OM mogelijk vertrouwelijke informatie aan het Brabants Dagblad heeft doorgespeeld. Wat is de Rijksrecherche en waarom wordt dit orgaan juist in deze zaak opgeroepen?

De Rijksrecherche is sinds de oprichting in 1897 een vast onderdeel van de Nederlandse politie. Specialisten van de Rijksrecherche worden niet zomaar ingezet. 

Pas als er een concreet vermoeden is van corruptie of grensoverschrijdend gedrag bij overheidsorganen, zoals bij de politie en gemeentes, worden deze gespecialiseerde rechercheurs opgetrommeld.

Wil je ook op de hoogte blijven en ons volgen via Whatsapp? App dan BD AAN naar 06-82658689. 

Onpartijdige status

In opdracht van de hoofdofficier van justitie verrichten deze rechercheurs onafhankelijk feiten- en opsporingsonderzoek. Vaak wordt de Rijksrecherche ingezet als een politieagent betrokken is geweest bij een dodelijke schietpartij of aanrijding. Dat gebeurde bijvoorbeeld eerder deze maand nog na een ongeluk in Heukelom. De 43-jarige Joop Kleijn overleed na een fatale aanrijding met een politieauto.

Bij dit soort ongevallen kan de Rijksrecherche vanwege haar ‘onpartijdige status’ onafhankelijk en vertrouwelijk haar werk doen. ,,De doelstelling is een belangrijke bijdrage leveren aan het waarborgen van de integriteit van de overheid”, meldt het Openbaar Ministerie op haar website. Op die manier wil de Rijksrecherche het ‘vertrouwen van de burger’ in de overheid hoog houden.

Uitvoerig gehoord

Dan is natuurlijk de vraag: hoe gaat de Rijksrecherche precies te werk in het onderzoek naar Van Creij? Daarover worden, zoals gebruikelijk, geen mededelingen gedaan, maar verondersteld kan worden dat alle betrokkenen rondom de Rosmalenaar en andere leden in de vertrouwenscommissie uitvoerig gehoord zullen worden.

,,In al haar onderzoeken zijn onpartijdigheid, distantie en zorgvuldigheid belangrijke criteria”, beweert het OM. ,,Zij levert objectief en kwalitatief hoogstaand werk af.” Dat doet de Rijksrecherche overigens niet alleen, bij veel onderzoeken werkt de dienst nauw samen met haar netwerkpartners, zoals de politie en bijzondere opsporingsdiensten.

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!