Wajonger Nik (28) netwerkt overal maar heeft na zes jaar nog geen baan
DEN BOSCH - De overheid wil Wajongers aan het werk krijgen, maar in de praktijk blijkt dat niet zo gemakkelijk. Bosschenaar Nik van Hoogstraten heeft een beperking en solliciteert al zes jaar. Tevergeefs.
Delen per e-mail
Kennismaken met Nik van Hoogstraten (28) lijkt in het begin net een sollicitatie. Hij vertelt over zichzelf dat hij creatief, ambitieus en een doorzetter is. Hij is zich daarvan bewust. ,,Waar ik ook kom, ik kan nooit genoeg netwerken. Ik wil een baan."
NAH
Van Hoogstraten heeft niet aangeboren hersenletsel (nah), en hoort bij de groep mensen van wie de Wajonguitkering met ingang van dit jaar van 75% van het minimumloon naar 70% van het minimumloon is gegaan. Wajong is een uitkering voor mensen die op jonge leeftijd chronisch ziek zijn geworden of een beperking hebben.
Voor Van Hoogstraten scheelt de verlaging zo'n vijftig euro per maand. ,,Ik krijg nu 945 euro. Als daar mijn hoge ziektekosten, huur en geld voor boodschappen vanaf gaan, hou ik bijna niets meer over."
,,Onderdeel van de Participatiewet is de Banenafspraak", vertelt een woordvoerder van het UWV. ,,In de periode 2014-2026 worden in totaal 125.000 banen gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking: 100.000 door het bedrijfsleven en 25.000 door de overheid. In 2016 zou de overheid 6.500 banen creëren. Dat is niet gelukt. Het bedrijfsleven creëerde wel voldoende banen. Voor de overheidssector geldt daarom vanaf 2018 een quotumregeling. Dit betekent dat overheidsorganisaties die 25 of meer werknemers hebben, 1,93% van het werk in moeten laten vullen door iemand met een arbeidsbeperking. Als dat niet lukt, volgt vanaf 2019 een boete. De verlaging van de Wajong is een onderdeel van de Participatiewet, waarmee het kabinet wil stimuleren dat mensen die kunnen werken, aan het werk gaan."
Vakken vullen
Van Hoogstraten: ,,Ik zie deze regeling niet als stimulans. Voor mij en vele anderen met een beperking blijkt het niet makkelijk een passende baan te vinden. Door mijn hersenletsel is het lastig verbanden te leggen in moeilijke teksten, wat je moet kunnen om het vak Nederlands te halen. Ik nam tijdens mijn mbo 2 vormgevingsopleiding bijles, maar haalde nog steeds geen voldoende. Voor creatieve vakken haalde ik achten. Regel is dat alles voldoende moet zijn, dus kreeg ik een certificaat en geen diploma."
De Bosschenaar was een tijdje vakkenvuller, en afwasser. ,,Weinig uitdagend. In mijn opleiding leerde ik een activiteit vorm te geven. Dat lijkt me leuk, maar zo'n baan is lastig te vinden zonder diploma."
Brief
Drie jaar geleden schreef hij staatssecretaris Jetta Klijnsma een brief. ,,Daarin legde ik mijn situatie uit. Ik kreeg veel media-aandacht en ging met haar in gesprek." Kort daarna richtte hij stichting Raket op, waarin hij aandacht vraagt voor werken met mensen met een beperking, door onder meer voorlichting te geven aan bedrijven en scholen.
,,Ik sta op voor mensen met een beperking, maar heb zelf ook geen baan. Laatst was ik zo brutaal bedrijven te bellen. Ik vroeg of ik mocht solliciteren, omdat ze vanwege de Participatiewet mensen als mij aan moeten nemen." De helft nodigde Van Hoogstraten uit voor een gesprek. ,,Zo ontmoette ik een vrouw die weekendjes organiseert voor gehandicapte kinderen. Ik ga binnenkort een weekendje met haar mee. Tof, maar nog steeds geen volle baan."
Werkgroep
Maurice Manders, regiomanager Den Bosch bij bedrijvenvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland: ,,Ik denk dat veel bedrijven niet weten wat de Participatiewet precies inhoudt. Ze zijn geïnteresseerd in wat een werknemer met een beperking wél kan. Een overheidsinstantie zou hier voorlichting over kunnen geven. Sinds kort is een werkgroep gestart in Den Bosch, waar we de overgang van onderwijs naar arbeidsmarkt bespreken. Het zou kunnen dat het thema Participatiewet dan voorbijkomt."
'Ik heb veel geluk gehad met mijn werkgever'
Kirsten Geurts (26) uit Rosmalen zit een beetje in dezelfde situatie als Nik van Hoogstraten. ,,Toen ik afgestudeerd was, solliciteerde ik als flexwerker bij een zorginstelling. Tijdens het gesprek hadden we het vooral over mijn ervaring. Op het einde zei ik: 'oh ja, ik heb een gehoorbeperking'. Daar begon ik niet mee, omdat ík niet mijn beperking ben. De werkgever had ervaring met mensen met een gehoorbeperking, dus vond het geen probleem. Ik heb een implantaat en kan telefoneren en praten. Als ze in de gang naar me roepen, hoor ik dat niet. Ook is het lastig mensen in een drukke omgeving te verstaan en moet je me aankijken als je met me praat. Dat is het. Ik heb tijdens een stage meegemaakt dat een begeleider zei dat ik niks kon. Mensen hebben snel hun oordeel klaar. Ik kan van geluk spreken met mijn werkgever. Ik kreeg eerst een Wajonguitkering. Als ik werkloos raak, kan ik hierop terugvallen."
'Zonder baan kan ik niet op mezelf wonen'
En ook Hans Rovers heeft er last van. ,,Ik ontvang nu Wajong, maar wil graag aan de bak. Ik ben doof en heb door een ongeluk chronische klachten aan mijn arm en nek. Ik zoek een afwisselende baan, waarbij ik het ene uur in beweging ben en het andere uur achter de computer zit. Maar ze wijzen me vaak al af omdat ik doof ben. Ik zou graag een werkplek willen waar ik overzicht heb en niet schrik als iemand mij benadert. Vaak gebeurt dat niet. Als ik er wat van zeg, willen mijn collega's hun plek niet aanpassen. Voor mijn ongeluk stuurde ik in een jaar 398 brieven en mocht ik nergens op gesprek komen. Ik wil graag werken omdat ik dan op mezelf kan wonen. Zonder baan gaat dat niet lukken. Toch laat ik me niet kennen. Ik ben niet zwak, dat zijn de bedrijven. Die weten niet hoe ze met mensen met een beperking om moeten gaan."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Motoragent vreesde voor leven bij wilde achtervolging in Den Bosch: 'Ik dacht: dit is mijn laatste uurtje’
DEN BOSCH - De politie is al een week op zoek naar een man die tijdens een achtervolging in Den Bosch bewust inreed op een motoragent. Met een uitgebreide oproep doet de recherche donderdag een nieuwe poging om de dader alsnog te vinden. De aangereden motoragent raakte flink gewond bij de achtervolging. ,,Hij kwam vol gas op mij af. Ik dacht echt dat mijn laatste uur geslagen had.” -
PREMIUM
Mislukte klus zware dobber voor Ctac
De Bossche automatiseerder Ctac dreigt flink de mist in te gaan met een gestaakte miljoenenklus. Het bedrijf gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Ondertussen daalt de beurskoers stevig. -
Trainer Bas Gösgens van OJC Rosmalen om gezondheidsredenen uit de roulatie
Trainer Bas Gösgens van OJC Rosmalen is voorlopig uit de roulatie. Wegens gezondheidsredenen zal Gösgens de komende periode geen trainingen en wedstrijden kunnen begeleiden, wordt gemeld op de clubsite. -
Bossche agent deelt mooiste ervaring uit loopbaan: ‘Gedaan wat je op dat moment kon doen’
DEN BOSCH - Soms lijkt iets voorbestemd om te gebeuren. Fer van Haren, oud-medewerker van de rijkspolitie in Den Bosch, kan erover meepraten. Een meisje dat hij als jonge Bosche politieman aantrof als vondeling, keerde jaren later terug in zijn leven. ,,Ik heb in mijn politieloopbaan veel meegemaakt. Deze ervaring behoort tot de mooiste.” -
Bosschenaar Marco Kroon bezweek bijna aan geheim: ‘Ik dronk te veel en wilde het leger verlaten‘
DEN BOSCH - Het geheim over de tegenstander die hij in Afghanistan doodde zonder het te melden, werd Marco Kroon bijna te veel. Hij overwoog het leger te verlaten en dronk meer dan goed voor hem was, vertelt hij in De Telegraaf.
-
Straatbeeld: wandelen langs de Aa
DEN BOSCH - Het talud van rivier de Aa langs de Acaciasingel in Den Bosch kent twee gezichten: oostelijk ligt er een oud versleten paadje om te wandelen (foto), westelijk van de Lagelandstraat is een verhard voetpad aangelegd. -
Turnsters Topturnen Zuid kampioen van Nederland
Turnsters Tisha Volleman, Shade van Oorschot, Marit Reijnders en Guusje Majoor van Topturnen Zuid hebben zaterdag in Nijmegen de Nederlandse teamtitel veroverd. -
PREMIUMvideo
De Stofvreters dorsen in Berlicum voor parapluhooibergen
BERLICUM - Je kijkt er je ogen uit. In de schuur bij Harvy Schouten in Berlicum halen de noeste werkers van dorsclub De Stofvreters de aren van de roggestengels. Zo blijft bruikbaar stro over voor daken van parapluhooibergen.
0 reacties