Volledig scherm
Een indruk van het Zuid-Willemspark in de stad. Peter van den Bouwhuijsen stelt voor om een tunnel aan te leggen. © Buro Lubbers Landschapsarchitecten

Wat je met de Zuid-Willemsvaart moet doen? Dempen, vindt een buurtbewoner

DEN BOSCH - Demp een kilometer van de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch voor een verkeerstunnel. En richt daarbovenop een park in. Peter van den Bouwhuijsen ziet het helemaal voor zich. Hij behoort tot degenen die reageerden op het verzoek van de gemeente met ideeën te komen om de Zuid-Willemsvaart te veranderen in het Zuid-Willemspark.

Van den Bouwhuijsen woont aan de Zuid-Willemsvaart, niet ver bij café De Unie vandaan. Volgens hem is dat deel van de weg, in tegenstelling tot de overkant, een 'gedoogde racebaan'. Hij stelt voor om aan zijn zijde tot aan de overkant een stadspark in te richten, en dan vanaf de Orthenbrug bij de Citadellaan tot aan de Sint-Anthoniebrug bij Sluis 0. Onder de grond kan van alles komen. ,,Parkeergarages, winkels, werkplaats, cultuurhuizen."

Verwacht van hem geen sentimentele gevoelens ten opzichte van de Zuid-Willemsvaart. Volgens hem is het 'een litteken' dat 'plastische chirurgie vereist'.

Hij vindt dat een deel van de Zuid-Willemsvaart het juist verdient te worden gedempt, want Den Bosch is rijp voor een 'majestueus groen park dat de stad allure zal geven'. 'Men dacht en denkt aan openhouden van een vaarweg waar anderhalve drijvende zool overheen gaat en aan behouden van een waterafvoer die ook anderszins kan worden opgelost', schrijft Van den Bouwhuijsen aan de gemeente(raad).

Van den Bouwhuijsen heeft inmiddels een brief gekregen dat de gemeenteraad in 2011 heeft bepaald dat de vaart niet wordt gedempt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement