Volledig scherm
Schets van het nieuwe Sint-Jansmuseum aan de zijde van de Hinthamerstraat. © Jos Van De Ven

Winstwaarschuwing voor Sint-Jansmuseum Den Bosch

DEN BOSCH – De gemeenteraad van Den Bosch gaat pas akkoord met het geven van vier miljoen euro aan een nieuw Sint-Jansmuseum als blijkt dat het museum in de toekomst  voldoende geld verdient voor het onderhoud aan de kathedraal. Om onder meer dat ‘verdienmodel’ te onderzoeken stelde de raad maandagavond 250.000 euro beschikbaar. Veel geld en daar wil de raad iets voor terug, luidde de opinie.

De Stichting Sint-Jansmuseum wil een 'modern museum met sprekende beelden, glas-in-loodramen die verhalen vertellen, ambachtslieden die hun werken tonen en boogbeelden die uitgelicht worden'. Met tussen museum en loods een lift om bezoekers ter hoogte van de luchtboogbeelden te brengen. En eventueel nog (kleine) horeca. Om dat plan nader en vooral beter te onderzoeken, wil de gemeente 250.000 euro uittrekken In volgens de stichting voorzichtige ramingen moet het in 2019 te openen museum in 2027 175.000 euro opbrengen. Een deel daarvan is voor het in standhouden van de Sint-Jan.

De PvdA en de SP zijn sowieso tegen de komst van het museum en investeren liever in mensen dan in stenen. GroenLinks en de Bossche Volkspartij vinden de 250.000 euro voor een onderzoek al aan de hoge kant. ,,Van die 250.000 euro voor een businescase is een business te bouwen’’, aldus Ufuk Kâhya. Voor Rosmalens Belang en D66 is het een verplichting dat het museum voldoende geld verdient. ,,We moeten niet tegen de stroom in willen blijven gaan’’, reageerde Annemiek van Gerven namens Rosmalens Belang. Annemarie Hoog Antink verklaarde dat D66 ‘nu geen spelbreker wil zijn’. ,,Maar als er geen realistisch verdienmodel komt, komen wij weer met elkaar te spreken.’’ 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.