Zeeverkennersgroep Sint Joris wint Bossche Drakenrace

DEN BOSCH - Een van de hoogtepunten van de Bossche Waterweek is zonder meer de Bossche Drakenrace nabij de Tramkade. In totaal streden zes plaatselijke watersportverenigingen zaterdagmiddag op de Dieze om de allerhoogste eer. Zeeverkennersgroep Sint Joris won glansrijk, ondanks het feit dat er bij een aantal leden nog wat alcohol van de avond ervoor door het bloed stroomde.

Volledig scherm
Vikingen op de Dieze, dat is opletten geblazen dus! © Chris Korsten

In de voorafgaande periode woedde er een onvervalste psychologische 'oorlog' tussen de leden van de watersportverenigingen Viking en Neptunus. Dat gebeurde hoofdzakelijk via internet, maar voortdurend met een knipoog. De een zou de ander bij deze race wel eens even een lesje leren en vice versa. Sommigen spraken zelfs over 'kopje kleiner maken'. 

Om het dreigingsniveau nog wat op te krikken, verschenen de Viking-leden kort voor de start allemaal met een imponerende hoornhelm op hun kruin. ,,We pakken ze wel, die gekke Scandinaviërs", verzekerde Neptunus-voorzitter Wim van der Steen, tevens bestuursvoorzitter van Maritiem 's-Hertogenbosch. Carl Sparwer, de voorzitter van de rivaal, was totaal niet onder de indruk van het verbale 'geweld'. Vrijwel gelijktijdig met de aanvang van het drakenbotenspektakel arriveerden de rubberen boten, die enkele uren eerder bij de Wilhelminabrug waren begonnen met hun drijftocht stroomafwaarts, bij het stadsstrand De Witte Sieb tegenover de Tramkade. ,,Een prachtig gezicht dat twee totaal verschillende activiteiten in één plaatje te vangen zijn", reageerde Marloes Telgenhof, bestuursvoorzitter van de Bossche Waterweek.

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Bij alle deelnemende teams zat de stemming er goed in © Chris Korsten

De zes deelnemende ploegen bestonden allen uit twintig roeiers, een captain én een trommelaar, belast met het aangeven van het (juiste) tempo. Na een aantal bloedstollende heats kwalificeerden de snelste vier teams zich voor de halve finale. In de finale ontspon zich een verbeten strijd tussen RV De Hertog en de Zeeverkennersgroep Sint-Joris. De jeugd bleek net iets sterker. ,,We doen wel eens vaker ons best om niet te winnen. Daar zijn we blijkbaar niet zo goed in", grinnikte Noor Scheffers(23).

,,Vooraf golden we misschien wel als dé favoriet, maar drakenbootroeien is een geheel andere discipline dan roeien. Het is veel minder technisch. Ja, zeg maar gerust een stuk lomper. En de kracht moet vooral vanuit het bovenlichaam komen, niet zozeer vanuit de armen", concludeerde Michel de Bruijcker namens de verliezend finalist. Toeval of niet, Viking en Neptunes eindigden samen op de derde plaats.