Volledig scherm
Arjen Lubach. © ANP

Zondag met Lubach vat Brabantse drugscriminaliteit samen in 3 zachte G's

DEN BOSCH - Het satirische nieuwsprogramma Zondag met Lubach besteedde zondagavond op ludieke wijze aandacht aan de noodoproep van Brabantse burgemeesters over de drugscriminaliteit in de provincie. Lubach analyseerde de drugsproblemen en gaf tips om de zaak op te lossen.

Het is voor criminelen erg aantrekkelijk om zich in Brabant te vestigen, laat Lubach zien in het programma. Dichtbij de grens met België en Duitsland en vlakbij twee grote havens. Lubach maakt er gekscherend een promotiepraatje van voor nieuwe criminelen: ,,Mocht je nog twijfelen tussen Palermo en Moergestel, check dit even!'' 

De burgemeesters van Den Bosch, Breda, Tilburg, Eindhoven en Helmond riepen Den Haag afgelopen week op om snel hulp te bieden. Ze willen dat het nieuwe kabinet meer doet om de drugsgerelateerde criminaliteit te bestrijden.

Drie G's

Lubach concludeert dat de drugscriminaliteit in Brabant is samen te vatten in de 'drie zachte G's': groepsdruk, geweld en gemeenteraad. Hij benoemt onder meer dat de boeren worden benaderd om drugslabs en hennepkwekerijen in hun stallen toe te laten, burgemeesters worden bedreigd en dat criminelen proberen op de lijst te komen voor de gemeenteraad.

Tips heeft de presentator ook. ,,Haal drugsafval gescheiden op in GHB-bakken". Maar hij heeft ook serieus advies. ,,Politici kijk goed wie je op de lijst zet voor de gemeenteraadsverkiezingen. En Den Haag: luister alsjeblieft eens naar deze vijf burgemeesters."