Volledig scherm
Onderzoek in en rondom de woning waar de steekpartij gebeurde © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Zoon (13) stak Bossche moeder neer uit eerwraak

DEN BOSCH – Een 13-jarige jongen heeft zijn moeder in september op haar onderduikadres in Den Bosch neergestoken uit eerwraak. Hij leerde van zijn vader dat volgens hun Afghaanse traditie de moeder nooit van de vader had mogen scheiden.

Dat valt te lezen in het vonnis van de rechtbank in de zaak tegen de 44-jarige vader uit Arnhem. Hij is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk omdat hij in september zijn twee kinderen (13 en 4) zonder toestemming van de moeder had meegenomen naar het buitenland.

Hij had dat gedaan uit wraak vanwege de scheiding die zijn ex-vrouw had ingezet en die in juli uitgesproken werd en om de moeder angst aan te jagen, aldus het vonnis.

Eer aangetast

Volledig scherm
Politie aanwezig om hulp te verlenen in Den Bosch. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Volgens de Afghaanse cultuur is de eer van de vader aangetast door de scheiding en loopt de moeder gevaar slachtoffer te worden van eerwraak. De vrouw woonde op een geheim adres met het jongste kind. Ze was bij haar man weggegaan omdat hij haar zou hebben mishandeld. De 13-jarige jongen woonde bij de vader.

De man werd in februari vorig jaar ook al veroordeeld omdat hij zijn kinderen 
aan het gezag had onttrokken. In september nam hij ze opnieuw mee naar het buitenland. De moeder schakelde de politie in. Haar ex-man zou haar in een brief hebben geschreven dat ze naar Afghanistan moest komen als ze haar kinderen nog wilde zien. Ook zou hij haar moeder hebben gebeld en de suggestie hebben gewekt dat hij in Afghanistan was.

Meerdere messteken

De politie arresteerde de man na twee dagen in Italië. De moeder haalde de kinderen op, maar haar zoon stak haar met verschillende messteken in het appartement aan het Hinthamerbolwerk in Den Bosch, waar ze verbleef neer. Ze raakte ernstig gewond en moest in het ziekenhuis worden opgenomen.

De man zei op de strafzitting twee weken geleden dat het een ‘spontane actie’ was geweest om zijn kinderen mee te nemen voor een vakantie in Italië. Dat de oudste naar school moest was hij daarbij even vergeten. De rechtbank gelooft dat niet.

Als hij zijn straf heeft uitgezeten komt de man onder toezicht van de reclassering. Hij mag geen contact zoeken met zijn ex-vrouw.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement