Volledig scherm

Zorgen over asbest in Mariënburg in Den Bosch

DEN BOSCH - In voormalig klooster Mariënburg in Den Bosch is maandag de Jheronimus Academy of Data Science gestart, maar er zou asbest in het plafond van een garage zitten.

„Het is wachten op een calamiteit die zich vroeg of laat zal voordoen en te laat zal worden ontdekt.” Dat schrijft het bestuur van natuur- en milieuvereniging Het Groene Hart Brabant aan het Bossche college van B en W. Het gaat om een zienswijze op de omgevingsvergunning voor het klooster Mariënburg aan de Bossche Sint Janssingel.

Asbestinventarisatie
Volgens de milieuvereniging blijkt uit een asbestinventarisatie dat het plafond van een garage achter de Walpoort asbest bevat en wordt gebruikt als opslag. Met stickers wordt gewaarschuwd voor asbest. De milieuvereniging vindt dat de gemeente Kadans Vastgoed moet verplichten om ‘alle waarneembare asbest in het complex te saneren’, aldus de vereniging die schrijft dat de Omgevingsdienst Brabant Noord het asbestplafond ‘zeer onwenselijk’ vindt.

Sanering in de garage zou volgens de vereniging 3.000 euro kosten. Maar de vereniging heeft een voorkeur voor sloop.

Volgens een woordvoerder van gebouweigenaar Kadans Vastgoed heeft de Jheronimus Academy of Data Science gevraagd om de garage te mogen gebruiken voor opslag. Sanering en bouwkundige voorzieningen om de garage weer geschikt te maken als opslag zou volgens de woordvoerder enkele duizenden euro hoger uitvallen dan 3.000 euro.