Volledig scherm
De mogelijke nieuwe invulling van Sluis 0 in de Bossche Zuid-Willemvaart. Nadere studie neemt twee jaar in beslag. © Gemeente 's-Hertogenbosch/Buro Lubbers

Zuid-Willemsvaart in Den Bosch is nog lang geen Zuid-Willemspark

DEN BOSCH - Het gaat nog jaren duren voordat de Zuid-Willemsvaart in de Bossche binnenstad de uitstraling heeft van het Zuid-Willemspark. Dat blijkt uit de presentatie van het zogenaamde inspiratiedocument donderdagochtend door wethouder Jos van Son en zijn collega Eric Logister.

In september 2016 kreeg Buro Lubbers de opdracht van de gemeente om het Inspiratiedocument te maken in samenwerking met de gemeente. De Zuid-Willemsvaart moest vanaf Den Dungen tot in de Bossche binnenstad over een lengte van twaalf kilometer een park worden. Het is 'een visie die potentiële ontwikkelingen schetst, zonder dat het eindbeeld is uitgewerkt' is te lezen in het rapport. Na het verdwijnen van de beroepsvaart uit de kanaalzone is er ruimte voor toerisme. De gemeente wil ruim baan geven aan wandel- en fietspaden bij de Diezemonding en de Meerse Plas bij Den Dungen. ,,Dat hoort bij de groene long die wij willen toevoegen aan de gemeente'', zei Van Son. Het is niet  precies bekend  wanneer de paden er zijn. Dat hangt mede af van de benodigde grond die de gemeente wil kopen bij deze locaties. 

,,Al in de zomer van 2017 kan de transformatie van kanaal naar park zichtbaar en leefbaar zijn, onder meer door aanplant van bosjes, diverse activiteiten op en aan het water en wellicht ook al met een watertaxiverbinding'', is te lezen in het inspiratiedocument. Donderdag bleek dat de gemeente ruim baan wil geven aan  watertaxi's. Maar geen enkele ondernemer heeft belangstelling getoond.  

De versleten Sluis 0 is een belangrijk onderdeel van het Zuid-Willemspark. Het is de bedoeling dat de sluis wordt vervangen en versmald met groen. Voortaan moeten er vaker plezierboten kunnen passeren. In afwachting van nadere bestudering van mogelijkheden en kosten, krijgt de gemeenteraad over twee jaar een voorstel over de nieuwe invulling.

De komende jaren wil de gemeente ook nagaan wat de mogelijkheden zijn voor woonboten bij de Van Veldekekade. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement