Volledig scherm
Het gebouw van de Zuiderschans in Den Bosch-Zuid. © Marc Bolsius

Zuiderschans wordt complex voor internationale studenten, huidige bewoners boos

DEN BOSCH - De huidige bewoners zijn boos en moeten eruit, want Zayaz en Van Neynsel willen de komende twee jaar internationale studenten huisvesten in het pand van zorgcentrum Zuiderschans. 

Op verzoek van de gemeente Den Bosch gaan woningcorporatie Zayaz en ouderorganisatie Van Neynsel het voormalige verzorgingshuis Zuiderschans beschikbaar stellen voor internationale studenten. Aangezien in september het nieuwe collegejaar start, zal al snel gestart worden met de verbouwingswerkzaamheden aan het Sweelinckplien, zo geeft een woordvoerder van Zayaz aan. De komende twee jaar zal het pand door de studenten gebruikt worden en zal er dus nog geen sloop en nieuwbouw plaats gaan vinden. Zayaz neemt daarbij het beheer van het pand over.

Via vastgoedbeheerder GAPHH wonen er momenteel al zestig mensen in het pand, voornamelijk jongeren. Deze mensen kregen afgelopen vrijdag te horen dat ze voor 24 juli weg moeten, de kortst mogelijke termijn. Nadine Tervoort woont in één van de tweekamerappartementen. ,,Volgens het contract mogen ze het contract inderdaad tot 28 dagen van te voren opzeggen. Maar echt menselijk is het niet om dit zo kort van te voren te laten weten. Gisteren liepen er al aannemers rond, dus de plannen zijn allang bekend bij de instanties. Nu moeten we - midden in de zomer - met zestig mensen tegelijk op zoek naar nieuwe woonruimte binnen een maand." De bewoners zijn een handtekeningenactie gestart

Alternatieve huisvesting

Zayaz geeft aan begrip te hebben voor de studenten, maar er weinig aan te kunnen doen. De corporatie onderzoekt 'in hoeverre er mogelijkheden zijn voor alternatieve huisvesting voor de diverse bewoners'. De PvdA heeft inmiddels ook vragen gesteld en hoopt daarmee te bereiken dat de bewoners tot september de tijd krijgen in plaats van tot eind juli 'zodat bewoners tijd hebben om alternatieve huisvesting te zoeken'. Dit lijkt, gezien de start van het collegejaar in september, niet mogelijk. 

De huidige antikraakbewoners stellen dat er straks 130 internationale studenten komen te wonen in het pand. De kamers van het voormalige verzorgingshuis meten 3,5 bij 4,5 meter en hebben alleen een klein keukenblok, zo vertelt Tervoort. Momenteel hebben de bewoners dus twee kamers, de badkamers zijn op de gang. Als er straks 130 internationale studenten worden gehuisvest, blijft er dus maar één kamer over per persoon. ,,Maar zo kunnen ze er wel meer geld voor vangen", vermoedt Tervoort. Momenteel betaalt zij 250 euro huur, inclusief gas, water en licht.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.