Volledig scherm
© Thinkstock

'Zwakke' vo-scholen in Den Bosch, Tilburg, Zaltbommel en Drunen

DEN BOSCH/ TILBURG - Het aantal 'zwakke' en 'zeer zwakke' scholen voor voortgezet onderwijs is in Nederland in vier jaar tijd met meer dan de helft gedaald. Desondanks hebben in deze regio per 1 september nog steeds vier scholen - in Den Bosch, Zaltbommel, Tilburg en Drunen - dit predicaat van de Onderwijsinspectie.

Onder de vmbo's scoorden de sectoren Zorg & Welzijn en T van het Vakcollege in Tilburg zwak, net als de afdeling vmbo Basis van het d'Oultremontcollege in Drunen. Dezelfde kwalificatie kreeg het Bossche Vakcollege voor de vmbo-sector Basis. In Zaltbommel kreeg de vwo-afdeling van de Buys Ballot-locatie van het Cambiumcollege het predicaat zwak. Op het meetmoment van 1 september - en dus ook op de bijgaande kaart - had ook de vwo-afdeling van het Sint-Janslyceum in Den Bosch officieel nog het predicaat 'zwak', maar heeft dat inmiddels weten kwijt te raken. Daar werd twee weken geleden zelfs het glas op geheven.

Daling
In totaal werden op 1 september dit jaar in het hele land 119 afdelingen als 'zwak' aangemerkt door de Onderwijsinspectie. In 2012 waren dit er nog 256. Hiermee is het aantal zwakke afdelingen in het voortgezet onderwijs met meer dan de helft gedaald, blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft opgevraagd bij de eerdergenoemde organisatie. Op 1 september droeg slechts één school het stempel 'zeer zwak'. Inmiddels zijn er nog twee scholen die volgens de inspectie onder deze categorie vallen. In absolute zin kregen vmbo (G)T-afdelingen vaakst het label 'zwak' opgeplakt door de inspectie, in september waren dat er 36.

Sancties
Een afdeling op een middelbare school krijgt het stempel 'zwak' of 'zeer zwak' wanneer ze volgens het oordeel van de Onderwijsinspectie onvoldoende onderwijsresultaten realiseert en/of ook nog eens op 'cruciale onderdelen van het onderwijsleerproces' onvoldoende kwaliteit laat zien. Het kan hierbij gaan om de kwaliteit van lesgeven, de zorg voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben en het op elkaar afstemmen van verschillende onderwijsniveaus van leerlingen.

De school moet het onderwijs dan zo snel mogelijk weer op een aanvaardbaar niveau brengen. Sinds het afgelopen schooljaar hebben zeer zwakke scholen nog één jaar de tijd zich te verbeteren naar ten minste ‘zwak’. Lukt dat niet, dan volgen sancties. De minister kan dan zelfs besluiten de school te sluiten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.