Volledig scherm
© EPA

Blokhuijsen pakt tóch goud na tumultueuze massastart

Jan Blokhuijsen heeft bij een bizarre massastart bij de EK afstanden in Kolomna goud binnengehaald. De rijder van JustLease finishte als eerste en kwam juichend over de finish, maar in de officiële uitslag stond hij achter Haralds Silovs omdat er door een arbitraire fout een ronde teveel was gereden. In de geest van de wedstrijd kende de arbitrage het goud tóch toe aan de Nederlander.

Volledig scherm
© EPA

Bij de massastart klonk er tweemaal een bel voor de laatste ronde. In de laatste ronde, die dus niet verreden had moeten worden, greep Blokhuijsen de leiding en kwam hij als eerste over de streep. De nietsvermoedende Silovs gaf na afloop aan dat Blokhuijsen het goud verdiende, maar even leek het erop dat de Let op het hoogste treetje mocht staan. Na lang overleg werd besloten dat de Nederlander tóch het EK-goud kreeg toegewezen.

Simon Schouten finishte als vierde in de tumultueuze massastart. Op het podium stonden om Blokhuijsen heen 
Andrea Giovannini en Ruslan Zakharov, die na het extra rondje als respectievelijk tweede en derde finishten. Voor Silovs restte de elfde plek in de officiële uitslag.

Vrouwen

Bij de vrouwen speelden Carlijn Achtereekte en Annouk van der Weijden geen rol van betekenis. Het podium was Italiaans gekleurd met Francesca Lollobrigida op 1 en Francesca Bettrone als tweede. Het brons was voor Vanessa Herzog.

Van der Weijden ging al vroeg onderuit omdat ze tegen de hak van een tegenstandster reed. Wel werd ze vijfde omdat ze een tussensprint won, maar door haar val was ze al kansloos voor de eindzege. Achtereekte kwam als vierde over de finish, maar werd door de puntentelling uiteindelijk achtste.

Bij de massastart op de Olympische Spelen komen andere Nederlanders in actie. Bij de mannen verschijnen Koen Verweij en Sven Kramer aan de start, bij de vrouwen rijdt Irene Schouten aan de zijde van Van der Weijden.

Volledig scherm
© AFP