Volledig scherm
Ivanie Blondin. © EPA

Blondin verrast Wüst en Bowe

Ivanie Blondin heeft verrassend de 1500 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijd in Nur-Sultan in Kazachstan. De Canadese bleef Ireen Wüst (zilver) en Brittany Bowe (brons) en Antoinette de Jong (vierde) voor. Bij de vorige twee wereldbekerwedstrijden was Wüst steeds de snelste op de schaatsmijl.

Quote

Mijn rit was oké, maar niet meer dan dat.

Ireen Wüst

Wüst, vijfvoudig olympisch schaatskampioene, eindigde in Nur-Sultan in een tijd van 1.55,88. Dat was net niet snel genoeg om Ivanie Blondin van goud af te houden (1.55,59).

De verrassende Canadese behaalde haar eerste wereldbekermedaille ooit op de 1500 meter. Ze had vrijdag ook al de 5000 meter op haar naam geschreven. Blondin wordt sinds vorig jaar getraind door de Friese coach Remmelt Eldering, de man die bij de Winterspelen van Zuid-Korea in 2018 nieuwkomer Esmee Visser naar sensationeel olympisch goud op de 5000 meter leidde.

De Amerikaanse Brittany Bowe eindigde als derde in Kazachstan met een tijd van 1.55,96. Antoinette de Jong belandde op de vierde plek met een tijd van 1.56,23. Melissa Wijfje reed de zevende tijd (1.56,83) en Reina Anema kwam uit op de dertiende plaats (1.58,94).

,,Mijn rit was oké, maar niet meer dan dat”, reageerde Wüst bij de NOS. “Ik opende goed, maar reed daarna iets te ‘chill’. Maar met zilver mag ik niet klagen. Dat zou ik wel doen als het een WK was geweest. Ik ben niet verbaasd over Blondin. Ze rijdt dit seizoen gewoon heel sterk.”

Volledig scherm
Ireen Wüst. © AP

Jorien ter Mors meldde zich af voor de 1500 meter. De drievoudig olympisch kampioene voelde zich niet helemaal fit. Ze moest eerder in Nur-Sultan op de 1000 meter (achtste) en 500 meter (veertiende) al met een bijrol genoegen nemen. Blondin nam in de A-divisie dankbaar haar plaats op de schaatsmijl in en zette in de eerste rit meteen een toptijd en tevens een baanrecord neer.

Ter Mors liet zaterdag bij de NOS weten dat ze wat mentale problemen heeft vanwege de breuk met haar vriend. Ook heeft ze nog steeds last van haar rechterknie waaraan ze in de herfst van 2018 een operatie onderging. De Japanse topper Miho Takagi, wereldrecordhoudster op de 1500 meter (1.49,84), verscheen in Kazachstan evenmin aan de start.