Nuis.
Volledig scherm
Nuis. © ANP

Coronavirus laat ook schaatswereld niet onberoerd: ‘Er wordt over gesproken’

Het om zich heen grijpende nieuwe coronavirus laat de Nederlandse schaatsers in Hamar niet onberoerd. ,,Als het WK nu in Azië was geweest, waren we waarschijnlijk niet gegaan”, beseft tweevoudig olympisch kampioen Kjeld Nuis. ,,De WK shorttrack in Zuid-Korea zijn niet voor niets geschrapt. We mogen blij zijn dat we nu in Noorwegen zitten, want zo’n annulering blijft heel vervelend.”

De internationale schaatsunie ISU hanteert inmiddels vanwege het coronavirus een vast protocol. Ook de deelnemers en officials voor de WK sprint en de WK allround komend weekeinde in het befaamde Vinkingskipet ontvangen hun accreditatie niet zonder gezondheidscontrole. Daartoe is in het schaatsershotel Scandic in de lobby een speciale ruimte gecreëerd. De WK-gangers dienen een vragenlijst in te vullen en daarna wordt hun temperatuur gemeten. Als alles in orde is, krijgen ze hun toegangspas voor de driedaagse wereldtitelstrijd.

,,Ik hoop niet dat ik het heb en als ik het krijg, ben ik zó sterk dat ik het wel overleef”, zegt de 21-jarige Jutta Leerdam, die eerder deze maand met een toptijd de wereldtitel op de 1000 meter veroverde. ,,Er wordt natuurlijk over gesproken, we ontsmetten hier ook voortdurend onze handen, maar als het je overkomt, dan overkomt het je. Ik wil sowieso niet ziek worden. Dus ik let altijd op met wat ik doe. Ik probeer mijn weerstand zo hoog mogelijk te houden. Daarmee hoop ik dat geen virus oploop, maar je weet het nooit. Als het gebeurt, dan is het je lot.”

Ter Mors: niet hysterisch te werk gaan

Jorien ter Mors (30) let naar eigen zeggen altijd wel goed op haar hygiëne. ,,Maar ik ga door het coronavirus daarin zeker niet hysterisch te werk”, laat de wereldkampioen sprint van 2018 weten. ,,Ik hoop wel dat het virus hier ver vandaan blijft. Zo’n afgelasting van de WK shorttrack is natuurlijk niet leuk, maar ik denk dat de ISU daarover een verstandige beslissing heeft genomen. Het is in elk geval fijn dat we nu in Hamar zijn.”

Nuis (30) geeft eerlijk toe dat hij af en toe onbewust zijn collega’s uit Azië met andere ogen bekijkt. ,,Dan stap je hier in de lift bij vier Chinezen die geen mondkapje dragen en dan schiet er toch iets door je kop. Zo mag je natuurlijk niet denken. Zij hebben immers ook de gezondheidscontrole doorstaan. Maar je kunt er niet omheen. Ik denk echter dat het wel goed komt. Bovendien ben ik al ziek geweest dit seizoen. Ik heb al griep gehad.”