Volledig scherm
PREMIUM
© orange pictures

Een middelvinger van Ireen Wüst naar die rotziekte waar ‘haar Buuffie’ aan overleed

Vijf keer olympisch goud won ze. Maar voor Ireen Wüst is er geen zege zo beladen en mooi als de WK-titel van gisteren, op de 1500 meter in Inzell, ter ere van haar overleden vriendin en schaatscollega Paulien van Deutekom (37).

Volledig scherm
Ireen Wüst © AP

Door Lisette van der Geest

Hoog in de lucht een middelvinger. Een middelvinger met een fijn gouden randje. Een middelvinger in de schijnwerpers. Een middelvinger glijdend over het ijs. Het is een middelvinger naar kanker. En die middelvinger is van Ireen Wüst.

Een beetje galgenhumor is goed, vond Paulien van Deutekom altijd. Niet om de realiteit te ontkennen, maar humor maakt verdriet soms draaglijker. Dus toen de eerste harde klappen al geïncasseerd waren, de hoop nog niet verdwenen was, en negen vriendinnen zo’n half jaar geleden gelijkende ringen om hun vinger schoven, ging dat om hun middelvinger. Een middelvinger naar kanker.

Zondagmiddag ging de middelvinger van Wüst naar haar mond. Een kus op de smalle geelgouden ring. En vervolgens de lucht in, fier omhoog, ter ere van Paulien. De 32-jarige Wüst had zojuist de mooiste prestatie uit haar carrière geleverd. Op haar volle palmares stond al vijf keer olympisch goud, maar geen plak is haar meer waard dan deze WK-titel nu.