Volledig scherm
Esmee Visser. © AFP

Esmee Visser wint 5000 meter in Tomaszów Mazowiecki

Esmee Visser heeft bij de wereldbeker in Tomaszów Mazowiecki haar status als olympisch kampioene op de 5000 meter waargemaakt. De 22-jarige schaatsster zegevierde op het Poolse werkijs in een tijd van 7.05,18. De Canadese Isabelle Weidemann eindigde als tweede in 7.06,19. Het brons was voor Natalia Voronina uit Rusland (7.08,68).

Voor Visser was het haar tweede wereldbekerzege in haar nog prille loopbaan op het hoogste niveau. De blikvanger van TalentNED zegevierde vorige maand in Obihiro op de 3000 meter. Visser reed begin dit seizoen bij de wereldbekerkwalificatie in Thialf op de 5000 meter een winnende tijd van 6.50,64.

Visser was niet tevreden over haar winnende rit in Polen. ,,Ik vond het niet zo goed gaan’', liet ze bij de NOS weten. ,,Tegen het einde reed ik technisch niet lekker meer. Daar baal ik van. Ik had hier graag met een grotere voorsprong goud gepakt. Ik had kennelijk toch meer last van de zware omstandigheden dan ik vooraf dacht. Maar ik heb gewonnen, dus ik mag eigenlijk niet klagen.’'

Melissa Wijfje (negende in 7.23,67) en Reina Anema (tiende 7.27,16) vervulden in Polen een bijrol.

Voor de vrouwen was het de eerste en meteen ook laatste race dit seizoen op de 5000 meter in het wereldbekercircuit. Het eindklassement wordt niettemin pas opgemaakt na de wereldbekerfinale in maart in Salt Lake City. De titel gaat dan naar de beste schaatsster in een gecombineerde rangschikking met de 3000 meter.