Volledig scherm
De Nederlandse ploeg op weg naar goud in Nagano. © GETTY

Goud voor Nederlandse vrouwen op teamsprint

WereldbekerNederland heeft bij de wereldbeker schaatsen in Nagano de laatste teamsprint voor vrouwen gewonnen. Oranje finishte na de afvalrace over drie ronden in een tijd van 1.28,05. Tegenstander Rusland eindigde als tweede in 1.29,11 en Japan belandde met een tijd van 1.29,26 voor eigen publiek op de derde plaats.

Bondscoach Jan Coopmans kon door een paar afmeldingen niet eens zijn sterkste formatie in Nagano opstellen. Namens Oranje kwamen Sanneke de Neeling, Dione Voskamp en Michelle de Jong in actie. Onder anderen Jutta Leerdam en Letitia de Jong ontbraken in Japan.

Voor Nederland was het derde zege op dit onderdeel, dat dit seizoen verder niet meer op het wereldbekerprogramma staat. Oranje heeft het klassement gewonnen.

Ook de Nederlandse mannenploeg eindigde als eerste in de wereldbekerstand. Na drie overwinningen op rij kon Oranje in Nagano weinig meer gebeuren. Zonder erkende specialisten als Kjeld Nuis, Kai Verbij, Thomas Krol en Ronald Mulder kwam de gelegenheidsploeg van Coopmans niet verder dan de vijfde tijd: 1.21,49. Voor Nederland kwamen Dai Dai Ntab, Lennart Velema en Hein Otterspeer in actie. Rusland won in 1.20,13, gevolgd door Japan (1.20,84) en Canada (1.20,97).