Hein Otterspeer jaagt op die ene ontbrekende medaille: ‘Ik wil het heel graag’
Hein Otterspeer hoopt op de WK afstanden een van zijn beste seizoenen uit zijn schaatscarrière te voorzien van een passend slot. ,,Het zou fantastisch zijn als het lukt op het belangrijkste moment”, kijkt de 34-jarige schaatser van Reggeborgh vooruit naar de WK in Heerenveen. Hij schaatst op de 500 en 1000 meter, maar start donderdag ook op de teamsprint.
Otterspeer keerde terug uit Polen met de wereldbeker op de 1000 meter. Hij was dit hele seizoen goed, won twee wereldbekerwedstrijden en de Nederlandse sprinttitel. Maar op de WK moet het gebeuren in één wedstrijd. ,,Vooral de 1000 meter loopt dit seizoen heel goed”, zegt hij na een seizoen waarin grote blessures achterwege bleven.
Vertrouwen is volgens hem belangrijk in een race waar het op de details aankomt en hij met hoge snelheid de bochten in gaat. ,,Het is heel fijn te weten dat je de kracht en het vermogen hebt om die afstand goed te kunnen rijden. Daar put ik enorm veel vertrouwen uit. Je hoeft er minder over na te denken en weet precies wat je moet doen.”
Contractverlenging
Otterspeer heeft niet alleen veel zelfvertrouwen, maar hij krijgt ook het vertrouwen van de ploegleiding. De schaatser had een optie in zijn contract waardoor hij een jaar lager bij Reggeborgh blijft: ,,Het is fijn dat het team geloof in mij heeft en dat ze dat vertrouwen uitspreken voor twee jaar, vind ik heel respectvol.’’
Daar gaat een grondige voorbereiding aan vooraf. Otterspeer legt uit hoe hij zijn races goed terugkijkt. ,,Zeker die race op de NK sprint die ik won, dat was een van de beste 1000 meters in mijn carrière. Die klopte op heel veel vlakken. Die race bestudeer ik en dan weet ik wat ik op bepaalde momenten deed en hoe het voelde. Dat probeer ik te perfectioneren.”
De ontbrekende medaille
Voor Otterspeer moet het nog een keer perfect op een WK. Die wereldtitel ontbreekt namelijk nog. “Ik moet niks, maar ik wil het heel graag. Met dat idee sta ik aan de start”, zegt hij. “Ik wil de beste versie van mezelf laten zien. Dan weet ik dat ik meedoe voor de winst. Ik ben vaak genoeg de beste geweest, ook in internationale wedstrijden, maar je wil uiteindelijk de beste zijn op een WK. Je bent wereldkampioen, dat klinkt super. Ik heb voor de rest alle kleuren, behalve het goud.”
Otterspeer zegt zich vooral op zijn eigen race te concentreren, maar de tegenstander in de rit kan zeker op de 1000 meter ook van belang zijn. De deze week afwezige titelverdediger Kai Verbij zag zo zijn olympische rit tegen de Canadees Laurent Dubreuil mislukken door een moeilijke kruising.
“Als je een tegenstander met een langzame of een heel snelle start hebt, moet je daar rekening mee houden”, zegt hij, net zoals concurrent Jordan Stolz dit jaar heeft laten zien dat hij een razendsnelle slotronde kan rijden. De 18-jarige Amerikaan won dit jaar net als Otterspeer twee wereldbekerwedstrijden op de 1000 meter. “Ik wil graag tegen hem rijden, maar ook tegen Kjeld (Nuis, red.) of Thomas Krol.”
Lees hier alles over de WK afstanden
Kalender (elk evenement is aan te klikken voor de resultaten)
(Tussen)standen World Cup-seizoen 2022-2023
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Suzanne Schulting en Irene Schouten beleefden zware winter: ‘Het zijn geen poppetjes die je kunt blijven oprekken’
-
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Schaatsen moest sneller en spectaculairder, maar dat is niet gelukt
Columnist Thijs Zonneveld is geen fan van de teamsprint. Richting de WK afstanden, dat vanaf gisteren in Heerenveen wordt verreden, beschouwt hij de vernieuwingsdwang in het schaatsen. ,,Na tien jaar aanmodderen is er maar één conclusie mogelijk: niet gelukt.” -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
PREMIUMInterview
Vroeger ging Kjeld Nuis lekker stappen, nu appt hij over koffiebonen en kijkt hij met sloffen aan naar SBS6
Tien jaar terug dook hij nog lachend een nachtclub in na een World Cup-weekend. Op zijn 33ste is het leven van topschaatser Kjeld Nuis minder wild. ,,Schaatsen is gewoon werk nu, maar die wedstrijden vind ik nog net zo mooi.” -
Bondscoach Rintje Ritsma maakt selectie bekend voor WK Afstanden
Schaatsbondscoach Rintje Ritsma wijst schaatsers Bart Hoolwerf en Jorrit Bergsma aan voor de massastart op de WK afstanden. De bondscoach passeert daarmee Louis Hollaar, die de laatste wereldbekerwedstrijden met Hoolwerf als duo reed. Ritsma geeft de voorkeur aan Bergsma, die begin februari de Nederlandse titel greep. Hollaar is reserve.
-
Oud-olympisch kampioene op zoek naar vorm bij talentenploeg: ‘Nieuwe omgeving kan impuls geven’
-
-
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.