Herboren Roest voor derde keer op rij wereldkampioen allround

WK allroundPatrick Roest heeft, na een teleurstellend WK afstanden, revanche genomen bij de WK allround door zijn derde titel op rij te veroveren. Na wereldtitels in 2018 en 2019 is het voor de 24-jarige Nederlander ook raak in 2020, nadat hij, na afstandszeges op de 1500 en de 5000 meter, ook de afsluitende 10.000 meter won.

Jan Blokhuijsen moest op de 10.000 meter in een rechtstreeks duel zijn meerdere erkennen in de Japanner Seitaro Ichinohe, die zo het brons pakte in het eindklassement. Het zilver was voor Sverre Lunde Pedersen uit Noorwegen.

Roest na het behalen van zijn derde wereldtitel allround op rij.
Volledig scherm
Roest na het behalen van zijn derde wereldtitel allround op rij. © EPA
Roest in actie.
Volledig scherm
Roest in actie. © BSR Agency

Op de laatste (en langste) afstand was Roest, zoals het gehele toernooi in Hamar, oppermachtig. Met een verschil van 5.42 seconden won hij de 10.000 meter voor Ichinohe, die dankzij een persoonlijk record wel de derde plek in het eindklassement wist veilig te stellen. Zilver kwam zelfs nog dichtbij, maar Pedersen hield net genoeg over.

Blokhuijsen eindigde in het klassement nipt buiten het podium als vierde. Zijn achterstand op kampioen Roest was na vier afstanden bijna 40 seconden. Pedersen werd tweede op 27.94 seconden en Ichinohe gaf 28.60 seconden toe.

Roest had dus ruimtes voorsprong in het klassement. Niet gek, na drie zeges bij vier afstanden. Enkel op de 500 meter wist de 24-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma niét te winnen; daar eindigde Roest als zevende. Roest debuteerde bij de WK allround in 2017 met zilver. Daarna was hij steeds de beste van het toernooi: in 2018, 2019 en nu dus in 2020.

Roest.
Volledig scherm
Roest. © ANP

Negenvoudig kampioen Sven Kramer meldde zich voor de tweede WK-dag af wegens privézorgen. Hij stond zaterdag na de twee afstanden op een kansloze twaalfde plaats.

Roest nam met zijn derde wereldtitel allround revanche op zichzelf. De boerenzoon uit Lekkerkerk wilde twee weken geleden bij de WK afstanden in Salt Lake City zijn eerste wereldtitel bij dit toernooi veroveren. Hij faalde echter op alle fronten. Roest kon niet goed omgaan met de specifieke omstandigheden op de hooglandbaan.

Coach Jac Orie legde hem na de mislukte vierdaagse in Utah vooral veel rust op. In Thialf reed hij nog wel de nodige oefenrondjes en op die vertrouwde plek keerden het vertrouwen en de juiste snelheid net op tijd terug. In Hamar was hij weer de beste allrounder van de wereld, zoals hij dat eerder was in Amsterdam en Calgary.

Bij de vrouwen ging de wereldtitel allround voor de zevende keer naar Ireen Wüst. Lees hier meer over het verloop van het vrouwentoernooi.

Ireen Wüst en Patrick Roest na hun eindzeges bij de WK allround in Hamar, Noorwegen.
Volledig scherm
Ireen Wüst en Patrick Roest na hun eindzeges bij de WK allround in Hamar, Noorwegen. © ANP

Wil je de slotdag van de WK allround nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug: