Volledig scherm
William Vet van easyJet, Irene Schouten, Jillert Anema en Jorrit Bergsma van schaatsteam Jillert Anema poseert voor de pers op luchthaven Schiphol. © ANP

Hoe ‘vrouwe Fortuna’ Jillert Anema te hulp schoot

Vanmorgen werd op Schiphol de nieuwe sponsor van de langebaanploeg van Jillert Anema gepresenteerd. Schaatsers als Irene Schouten en Jorrit Bergsma komen komend seizoen uit voor Team easyJet.

Door Lisette van der Geest

Eind mei werd schaatscoach Jillert Anema benaderd door ‘vrouwe Fortuna’. Zij –‘ik heb haar beloofd haar anoniem te houden’ wist van een bedrijf dat de marktwaarde in Nederland wil vergroten. En juist Anema, met onder zijn hoede onder meer olympisch medaillewinnaars Jorrit Bergsma en Irene Schouten, verkeerde in nood. Sinds kort was het team onverwachts sponsorloos.

Quote

Vandaag hoeven we het niet over wat daar misging te hebben. Het is een dag van feest.

Jillert Anema

Anema is geen coach die zich snel zorgen maakt. Hij viert liever partijen dan dat hij stilstaat bij wat misgaat. Op Schiphol, tijdens de persbijeenkomst van het nieuwe Team easyJet over oudsponsor Clafis: ,,Vandaag hoeven we het niet over wat daar misging te hebben. Het is een dag van feest.” Hij houdt het over een verschil van inzicht over het te voeren beleid. ,,Bert Jonker (de directeur van Clafis, red.) en ik zijn zonder ruzie, vriendelijk en met een handdruk uit elkaar gegaan.”

Maar al riep Anema ondanks dat gesprekken nog in de beginfase waren in de afgelopen maanden steeds tegen zijn rijders: ,,Het komt wel goed.” En ook al had Bergsma automatisch vertrouwen in zijn coach, toch was de opkomst tijdens trainingen soms lager dan anders. Arjan Stroetinga, vrouw en kinderen thuis, ging vaker aan de slag in de garage van zijn schoonfamilie. Bob de Vries, eveneens een gezin, werkte vaker op zijn boerderij en moeder Carien Kleibeuker moest soms afzeggen vanwege haar werk.

Sommige rijders vroegen een uitkering aan. ‘Werkzoekende als topsporter’, luidde de omschrijving dan. Anema: ,,Dan komt er tijdens de koffie de melding dat iemand in de laatste maand van zijn uitkering zit en dan valt er even een stilte.” Het team sport niet om riante salarissen op te strijken, zegt Anema. ,,Maar de salarissen zijn erop gericht dat een sporter onbezorgd kan trainen. Die onzekerheid geeft wel druk.”

Het telefoontje met ‘vrouwe Fortuna’ eind mei was een vooraankondiging van veel gesprekken. Sinds afgelopen vrijdag is de overeenkomst met luchtvaartmaatschappij easyJet bestendigd. De sponsor verbindt zich vooralsnog voor één jaar aan de ploeg van dertien rijders, met de intentie dit te verlengen naar de Olympische Spelen in 2022.

Volledig scherm
William Vet van easyJet, Irene Schouten, Jillert Anema en Jorrit Bergsma (vlnr). © ANP
Volledig scherm
Irene Schouten en Jorrit Bergsma. © ANP