Nao Kodaira
Volledig scherm
Nao Kodaira © AP

Kodaira wint 500 meter in Thialf met baanrecord

Nao Kodaira heeft bij de vierde wereldbekerwedstrijd in Heerenveen de 500 meter op haar naam geschreven. De olympisch en wereldkampioene op deze afstand reed in een perfecte stijl een baanrecord in Thialf: 37,17. 

De Japanse sprintster boekte haar twintigste (!) opeenvolgende wereldbekerzege op deze afstand. Vorig weekeinde sloeg ze overigens de wereldbekerwedstrijden in Polen over. Daardoor kon Vanessa Herzog twee keer winnen en de leiding in het wereldbekerklassement overnemen. In die rangschikking bleef ze aan de leiding, met 90 punten meer dan nummer vier Kodaira. De Oostenrijkse Herzog eindigde vanmiddag als tweede in een nationaal record: 37,23. De Amerikaanse Brittany Bowe pakte brons in 37,70.

Jutta Leerdam was de beste Nederlandse op de elfde plaats. De 19-jarige sprintster van Team IKO reed met 38,18 op het snelle ijs in Thialf een persoonlijk record. Begin dit seizoen eindigde ze bij de wereldbekerkwalificatie in Heerenveen als tweede in een tijd van 38,51. Janine Smit belandde zaterdag op de zeventiende plek (38,47). Letitia de Jong reed in de B-groep een winnende tijd van 38,57 seconden.

  1. Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Jutta Leerdam (21) werd in februari tot haar eigen verbazing wereldkampioen op de 1000 meter onder de vleugels van schaatsteam Reggeborgh, ondanks dit succes kiest een van de populairste schaatssters van Nederland voor een andere route. Vandaag werd bekend dat Leerdam, alsmede haar partner Koen Verweij, hun contracten niet verlengen bij de formatie van Gerard van Velde. Leerdams manager John van Lottum: ,,Er is een verschil van inzicht.”