Volledig scherm
Antoinette de Jong. © ANP

‘Normaal is mijn moeder het emotionele type, nu ben ik het’

De Jong Europees kampioenLang hikte ze aan tegen heersers Ireen Wüst en Martina Sablikova. Groot was dan ook de emotie bij Antoinette de Jong na haar eerste allroundtitel op de EK in Collalbo.

Door Pim Bijl

Het is tien minuten voor twee als de speaker de nieuwe Europees kampioene allround uitspreekt. Op de uitspraak moet hij nog even oefenen. Antooooonjet de Jong mag haar gouden medaille op komen halen. Ze lacht. En na de ceremonie en het Wilhelmus belt ze via FaceTime gauw haar ouders die thuis zijn achtergebleven in Rottum.

Het wordt een gesprek vol emoties. ,,Normaal gesproken is mijn moeder het emotionele type, maar nu ben ik het ook”, zegt De Jong nadat ze heeft opgehangen en een mandje met spullen uit de plaatselijke supermarkt naast zich neerzet. ,,Ik heb alles gegeven en was helemaal kapot. Pas toen ik bij het podium stond, dacht ik: dit was het, het is mij gewoon gelukt. Eindelijk. Daar ben ik onwijs blij mee.”

Lang hikte ze aan tegen de hegemonie van Ireen Wüst (32) en Martina Sablikova (31). Ze grossierde in tweede en derde plaatsen. Vaak dacht ze na een goede voorbereiding: dit zou wel eens het toernooi kunnen zijn dat ik ze wél versla. Ze sprak het ook meermalen uit. En het frustreerde haar dan ook enorm dat ze haar woorden niet waarmaakte. ,,Wel zeggen, maar het niet laten zien… Steeds kwam het er niet uit op de momenten dat het moest.”

Quote

Ik heb gister­avond de helft van mijn eten laten staan

Antoinette de Jong

Haar overstap van JustLease naar Jumbo-Visma lijkt haar het laatste zetje te hebben gegeven. In plaats van de voor haar gebruikelijke achtervolging op de klassementsleiders pakt ze dit toernooi vanaf de eerste afstand brutaal de leiding. Ze wint de 500 meter en daarna ook de 3000 en de 1500 meter. Op de 5000 meter is het vervolgens overleven tegen specialist Sablikova, maar echt in het gevaar komt de titel niet. ,,Het was zenuwslopend. Ik heb gisteravond de helft van mijn eten laten staan. Het voelde alsof ik alleen nog maar kon verliezen.”

Maar ze bezweek niet onder die druk. Op 23-jarige leeftijd is de Europese titel voor haar. ,,Het laatste stukje geloof heb ik nu ook. De afgelopen jaren was ik vaak nog zoekende. Nu ben ik trots op mezelf en op wat ik kan.”

Haast automatisch gaan haar gedachten al naar de WK afstanden, volgende maand in Inzell. Daar zullen haar ouders wel bij zijn. En wil ze dolgraag bewijzen dat dit toernooi geen uitschieter was. ,,Eerst mag er een feestje worden gevierd. Maar niet te lang, want ook op de WK wil ik presteren.”