Sporters lopen zich warm rond het zomerijs van ijsbaan Thialf tijdens een warme zomerdag.
Volledig scherm
Sporters lopen zich warm rond het zomerijs van ijsbaan Thialf tijdens een warme zomerdag. © ANP

Schaatsen bij 36 graden: ‘Thialf is de perfecte airco’

Voor de derde keer deze tropische zomerweek stopt Antoinette de Jong vrijdag haar schaatsen in de tas. Op naar Thialf. ,,IJstraining bij 36 graden heb ik niet eerder meegemaakt. Heel bijzonder.”

Door Rik Spekenbrink

Twee keer krijg je een klap, vertelt Antoinette de Jong (24), schaatsster van Jumbo-Visma. ,,Eerst moet je even een half uurtje wennen als je Thialf binnenkomt in je korte broek. Je gaat ineens de winter in. Dus trek je snel een lange broek en vest aan. En na de training, als je de hitte inloopt, krijg je echt even een kleine shock.” Is het helemaal ongevaarlijk? ,,Volgens mij wel. Je moet gewoon rustig aan doen. Verder niet te lang over nadenken. Vier weken geleden was het ook al best warm. Toen gingen we voor het eerst weer het ijs op, dat was misschien wel heftiger. Nu is het ook gewoon een lekkere afkoeling.”

Je zou het niet verwachten, of misschien ook juist wel, maar het is hartstikke druk in Thialf. Voor het eerst ligt er, op speciaal verzoek van de topschaatsers, liefst acht weken lang ‘zomerijs’ in Heerenveen. Toevallig valt die periode nu samen met de warmste week in ons land ooit gemeten.

Antoinette de Jong.
Volledig scherm
Antoinette de Jong. © AP

Dus komt er bijna rook uit de ijsmachines van de schaatstempel. Die draait sinds de verbouwing een paar jaar geleden deels op zonne-energie, maar zelfvoorzienend is Thialf nog lang niet. De Jong: ,,In de eerste weken was de ijsvloer al na tien minuten aangeslagen, het leek wel natuurijs. Nu hebben de ijsmeesters alles onder controle. Beert (Boomsma, dé ijsmaker van Nederland) liep er rustig bij van de week.”

Buitenlands bezoek

Thialf doet deze zomer goede zaken, behalve een aantal Nederlandse teams bereiden ook veel buitenlandse schaatsers zich in Friesland voor op het nieuwe seizoen. ,,De Duitsers hebben een probleem”, weet De Jong. ,,Inzell is deze zomer niet open en Berlijn kreeg het uiteindelijk niet voor elkaar om zomerijs aan te bieden. Dus komen ze al voor de tweede keer naar Heerenveen. Verder heb ik Noren en Canadezen gezien, en de Chinezen blijven tot augustus. De ijsuren zijn opgedeeld, sommige landen staan om 08.00 uur ’s ochtends al op de baan. Dan mogen wij blij zijn met blokjes om 10.00 en 16.00 uur.”

In het weekeinde is Thialf deze weken open voor het publiek. Verrassend veel mensen komen een uurtje schaatsen. Voor de fun, of om even af te koelen. ,,Je ziet bij onze trainingen ook steeds mensen binnenkomen in een hemdje en korte broek. Die zijn in de omgeving aan het fietsen en denken: even kijken bij de schaatsers. Maar zonder jas heb je het al snel wel gezien.” In Thialf is het rond de 15 graden, dicht bij de baan nog wat kouder.

Afgelopen dagen trainde Jumbo-Visma ook gewoon buiten, fietsen en skeeleren stond er op het programma. Het was afzien. ,,Laat mij maar lekker rondjes schaatsen”, zegt Patrick Roest op de site van de ploeg. ,,Thialf is op deze tropische dagen een perfecte airco. Het liefst zou ik op dit soort dagen ook mijn bed er neerzetten.”