Volledig scherm
Freek van der Wart © Foto: SCS/Sander Chamid

Shorttracker Van der Wart beëindigt loopbaan door enkelblessure

Freek van der Wart zet een punt achter zijn loopbaan. De 29-jarige shorttracker kan door een enkelblessure niet meer zijn oude niveau halen. ,,En ik voel er niets voor om op een lager niveau te moeten rijden.”

In 2006 behoorde hij tot de eerste rijders van de Nationale Trainingsselectie Shorttrack. Onder leiding van de bondscoaches John Monroe (tot 2010) en Jeroen Otter werkten de Nederlandse shorttrackers zich naar de wereldtop.

Freek van der Wart on Twitter

Ik heb gewonnen, verloren, gejuicht en gejankt, maar vooral genoten van mijn jaren als topsporter. Nu is het tijd om te stoppen. Iedereen bedankt en succes met zijn of haar dromen werkelijkheid te laten worden. Op naar nieuwe uitdagingen!

Van der Wart was in al die jaren een vaste waarde in de relayploeg, die in 2014 in Montreal voor het eerst wereldkampioen werd. ,,Na een krankzinnige laatste ronde, waarin ik nog dacht dat we vierde zouden worden, pakten we toch het goud”, aldus Van der Wart. ,,Wereldkampioen worden, dat is iets waar je als kind van hebt gedroomd. Als je iets heel graag wilt, dan kun je dat ook bereiken, als je er maar hard genoeg voor werkt.”

Ook op individueel niveau presteerde Van der Wart. In 2013 won hij i
n het Zweedse Malmö  op de slotdag zowel de 1000 meter als de superfinale. Van der Wart werd verrassend Europees kampioen. ,,Die zondag lukte ineens alles. Dat is me daarvoor én daarna nooit meer gebeurd”, blikt hij terug. ,,Ik heb er enorm van genoten, die titel was zo bijzonder.”

De grootste teleurstelling in zijn loopbaan beleefde Van der Wart bij de Olympische Spelen van Sotsji in 2014. Bij drie van zijn vijf races kwam hij ten val, met als dieptepunt de relay-finale, waarin hij al in de eerste bocht onderuit ging. Hoewel de regels dat voorschrijven, weigerde de arbiter een herstart. Het Nederlandse team dat serieus titelkandidaat was, finishte nu slechts als vierde. ,,Ik voelde de grond onder me wegzakken.”

Bij een training in augustus 2016 brak Van der Wart zijn enkel, waarna een lang revalidatieproces volgde. ,,Ik heb keihard geknokt om terug te komen. En ik kwam heel dichtbij, maar de race tegen de klok heb ik verloren. Toen het erop aankwam, was ik net niet goed genoeg.” Van der Wart kwalificeerde zich niet voor de Spelen in Pyeongchang en heeft besloten om te stoppen met de topsport.