Volledig scherm
© Getty Images

Sprookje voorbij: geen Spelen voor 47-jarige Boutiette

De 47-jarige KC Boutiette is er niet in geslaagd om zich bij de Amerikaanse trials op de massastart te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Pyeongchang. De Verenigde Staten vaardigen Joey Mantia en Brian Hansen af. 

De veteraan zette alles op alles om zich te plaatsen voor zijn vijfde Olympische Spelen. In 1994 stond hij al tussen Johann Olav Koss, Rintje Ritsma, Bart Veldkamp op de Olympische Spelen in Lillehammer. Daarna volgden deelnames in Nagano (1998), Salt Lake City (2002) en Turijn (2006). Pyeongchang moest het toetje worden voor de Claudia Pechstein van het mannenschaatsen, maar het mocht niet baten.

De voormalige inline-skater pakte vanwege het onderdeel massastart na zeven jaar fietsschoenen produceren het schaatsen weer serieus op. Binnen enkele maanden maakte hij in 2015 deel uit van het wereldbekercircuit. 
Boutiette, geboren in 1970, hoopte zich tussen schaatsers die hij zelf 'kinderen' noemt te plaatsen, maar dat lukte hem niet. Daarmee wordt hij dus niet de oudste olympische schaatser sinds de Brit Albert Tebbit in 1924. Tebbit is recordhouder met de leeftijd van 52 jaar oud.

De link tussen Boutiette en Nederland is sterk. Hij spreekt, als gevolg van een carrière in het marathonschaatsen, een flink woordje Nederlands. In tegenstelling tot zijn landgenoten is hij zich in de jaren '90 niet gaan richten op een specifieke afstand, maar op het allrounden. En de zoon van Boutiette heet Braam, naar de Nederlandse benaming voor de oneffenheid op het schaatsijzer. 

Vier olympische tickets Heather Bergsma


Heather Bergsma doet komende maand op de Olympische Spelen in Zuid-Korea aan vier onderdelen mee. De vrouw van de Friese stayer Jorrit Bergsma bemachtigde tijdens de Amerikaanse trials in Milwaukee ook een startbewijs op de massastart. Ze had zich eerder al gekwalificeerd voor de 500, 1000 en 1500 meter.

,,Op de Spelen kan alles gebeuren, dat maakt het ook zo spannend'', zei Bergsma. ,,Ik heb vier kansen op een medaille. Ik ga ze all vier proberen te pakken.''

Tijdens de vorige Winterspelen in Sotsji deelde de 28-jarige schaatsster in de Amerikaanse malaise. Bergsma greep op alle afstanden waaraan ze meedeed naast de medailles. De wereldkampioene sprint van 2013 heeft met 1.50,85 het wereldrecord op de 1500 meter in handen. Bergsma reed die mondiale toptijd ruim twee jaar geleden in Salt Lake City.