Volledig scherm
Thomas Krol. © BSR Agency

Thomas Krol grijpt wereldtitel 1500 meter

Thomas Krol heeft bij de WK afstanden in Inzell zijn eerste grote titel in zijn carrière veroverd. De 26-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma schreef met een indrukwekkend persoonlijk record de 1500 meter op zijn naam. Hij finishte in 1.42,58.

De Noor Sverre Lunde Pedersen pakte zilver met 1.43,16. Het brons was voor de Rus Denis Joeskov (1.43,20). Titelverdediger Kjeld Nuis, ploeggenoot van Krol, kwam in de laatste rit niet verder dan de vijfde tijd (1.43,60).

,,Ongelooflijk’', jubelde Krol bij de NOS na zijn winnende tijd op de 1500 meter op de WK-afstanden in Inzell. ,,Dit kan ik nu even niet allemaal beschrijven. Het ging allemaal vanzelf, zo leek het wel.”

De 26-jarige Krol wint niet vaak. ,,Maar met die winst van de wereldbeker in Heerenveen heb ik wel laten zien dat het kan op de 1500 meter”, zei hij. ,,Maar dit is natuurlijk de mooiste zege van mijn loopbaan.”

De schaatser van Team Jumbo-Visma snelde met een indrukwekkend persoonlijk record van 1.42,58 naar de finish op het snelle ijs van Inzell. ,,Ik reed nog niet eens ideale bochten”, zei hij. ,,Maar mijn snelheid lag zo hoog.”

Gisteren al zilver op 1000 meter

Krol pakte zaterdag al zilver op de 1000 meter. ,,Dan weet je dat het met de vorm wel goed zit”, stelde de winnaar die net iets sneller was dan de Noor Sverre Lunde Pedersen (1.43,16) en de Rus Denis Joeskov (1.43,20). ,,Toen ik de tijd van Pedersen zag, dacht ik dat hij zou winnen. En vooraf was Joeskov voor mij de te kloppen man. Maar ik heb gewoon gewonnen. Dat is echt niet normaal.”

Een dag later gingen alle remmen los bij Krol, die zo graag piloot wil worden na zijn schaatscarrière. In de tiende rit, tegen Joeskov, reed hij een bijna vlekkeloze rit. Voor zijn ploeggenoten Patrick Roest (zevende in 1.44,97) en Nuis was het baanrecord van Krol daarna veel te hoog gegrepen.

Nuis was na zijn deels mislukte race op de 1000 meter, waarop hij eveneens zijn wereldtitel verspeelde, meer dan ooit gebrand op revanche. Hij kon zijn status als olympisch kampioen op de schaatsmijl echter niet waarmaken. Vooral in zijn laatste ronde (28,8) ging Nuis behoorlijk stuk.

Roest kon na zijn uitputtende rit op zaterdag op de 10.000 meter (zilver) niet nog een keer vlammen. De nummer twee van de Winterspelen vorig jaar in Zuid-Korea op de 1500 meter kwam niet verder dan een klassering in de subtop. Eerder behaalde hij in Inzell ook zilver op de 5000 meter.

Bekijk hier de reactie van Thomas Krol: