Volledig scherm
Mayon Kuipers, Sanneke De Neeling en Letitia De Jong © AP

Vrouwen pakken zilver op teamsprint, mannen gediskwalificeerd

Op het nieuwe, niet-olympische onderdeel teamsprint heeft het Nederlandse trio Mayon Kuipers, Sanneke de Neeling en Letitia de Jong zilver gegrepen bij de EK in Kolomna. Ook de mannen leken zilver te veroveren, maar werden na afloop gediskwalificeerd en eindigden dus zonder plak.

Volledig scherm
© AFP

Het trio bij de mannen, bestaande uit Koen Verweij, Michel Mulder en Hein Otterspeer, eindigde achter het sterke team van de Russen: Ruslan Murashov, Pavel Kulizhnikov en Denis Yuskov (1.19,38 om 1.19,76). In eerste instantie leek Oranje 'gewoon' zilver binnen te hebben, maar na afloop kwam er toch 'DQ' op het scorebord te staan. Finland schoof door naar de tweede plek, Polen belandde alsnog op het podium. De diskwalificatie ontstond door een verkeerde wissel.

Bij de vrouwen waren er slechts drie deelnemers, waarmee een medaille gegarandeerd was. Mayon Kuipers, Sanneke de Neeling en Letitia de Jong moesten voorrang verlenen aan de Russen, die ruim twee seconden sneller waren dan het Nederlandse team (1.26,71 om 1.28,65). Noorwegen eindigde als laatste in 1.31,88.

Het is voor het eerst dat de teamsprint wordt verreden op een eindtoernooi.

Volledig scherm
© AFP
  1. Coach Bloemen: Kan ermee leven als Kramer wint in Zuid-Korea

    Coach Bloemen: Kan ermee leven als Kramer wint in Zuid-Korea

    Haarlemmer Bart Schouten is bondscoach van Canada en daarmee direct trainer van de grootste concurrent voor Sven Kramer en Jorrit Bergsma voor olympisch goud op de 10 kilometer, de halve Nederlander Ted-Jan Bloemen. Volgens Schouten heeft 'TJ Flowers' een olympische vorm en natuurlijk hoopt hij dat zijn pupil straks op het hoogste treetje staat, maar ook Sven Kramer gunt hij het goud. Als Bloemen een goede rit rijdt, maar Kramer wordt olympisch kampioen, dan kan Schouten daarmee leven.