Yara van kerkhof bij de Spelen in Pyeongchang.
Volledig scherm
PREMIUM
Yara van kerkhof bij de Spelen in Pyeongchang. © NurPhoto via Getty Images

Waarom deel je niet alles, Yara van Kerkhof?

Achtergrond van Thijs ZonneveldAfgelopen dinsdag werd bekend dat er een dopingzaak loopt tegen meervoudig olympisch medaillewinnares Yara van Kerkhof. haar verhaal roept veel vragen op. Heeft ze doping gebruikt? Of is ze slachtoffer van het systeem?

Yara van Kerkhof.
Volledig scherm
Yara van Kerkhof. © Niels de Vries

Door Thijs Zonneveld

Stel je eens voor dat ze een Russische langlaufster was geweest. Of een Spaanse wielrenner. Of dat ze Claudia Pechstein had geheten. Laten we eerlijk zijn: dan hadden we het allemaal wel geweten. Haar excuus voor de abnormale waarden in haar bloedpaspoort zou zijn weggehoond.

Maar Yara van Kerkhof is een Nederlandse shorttrackster. Dan is de publieke opinie blijkbaar toch iets milder. Deze week zat ze met grote ogen en een dun stemmetje tegenover enkele journalisten om haar verhaal te doen. Ze besloot, in overleg met de KNSB, om naar buiten te treden. Het gebeurde overigens pas nadat journalisten van de Leeuwarder Courant en het AD er vragen over hadden gesteld omdat ze lucht hadden gekregen van een dopingonderzoek naar een Nederlandse olympiër.