Ireen Wüst.
Volledig scherm
Ireen Wüst. © ANP

Wüst aan de leiding na eerste dag: ‘Het wordt spannend’

,,Het werd spannend, onwijs spannend”, zegt Ireen Wüst in Hamar over de eerste twee afstanden van het WK allround. ,,Maar ik sta aan de goede kant van de streep. Dan is het leuker als het spannend is dan andersom. Ik kijk wel uit naar de dag van morgen, ik heb er wel zin in. Als de 3000 meter zo goed gaat, heb ik ook vertrouwen in de 1500 meter en zelfs wel een beetje in de 5000 meter.”

Wüst, die aan de leiding gaat na de eerste dag, ziet de Canadese Ivanie Blondin als grootste concurrente, maar wijst ook op landgenote Melissa Wijfje. Wüst zal morgen tegen Blondin starten op de 1500 meter, weet ze nu al. ,,En zij heeft goede 15000 meters laten zien dus dat wordt een mooie rit. En ze rijdt ook goede 5000 meters, Melissa ook, dus dat wordt wel spannend.”

Om bij het woord ‘spannend’ te blijven, dat gold ook voor haar 3000 meter. De laatste keer dat Wüst die afstand reed - tevens de afstand waarop ze voor het eerst in haar leven olympisch kampioen werd - was in december. Destijds wist zij zich op die afstand niet te plaatsen voor de WK afstanden in Salt Lake City. ,,Dan is het wel een beetje spannend. Ik zei ook tegen de fysio: ‘wel gek, ik heb nog nooit een 3000 meter gereden terwijl de laatste maanden geleden is’. Eigenlijk wil je ‘m een keer in de twee weken rijden, voor een goede. Ja, dat had ik kunnen doen vorige week, maar ik ben gekke Henkie niet. Ik lag nog uit te puffen op de bank, zeg maar”, zegt Wüst, die ruim anderhalve week geleden terugkeerde uit Amerika en in haar eerste week thuis flink last had van een jetlag.

,,Maar het was gewoon een heel goede, strakke rit. Daar ben ik heel erg blij mee.” Dat geeft ook vertrouwen voor de 5000 meter, de laatste afstand op het programma morgen en de minst favoriete afstand van Wüst. ,,Maar meestal, als ik een goede 3000 meter rij, rij ik ook een goede 5000 meter.”