Volledig scherm
Ger Rombouts (rechts) en Jos Vissers willen dat hun beschermd wonen-voorziening van Reinier van Arkel in Schijndel behouden blijft. © Marc Bolsius

Bewoners van opvang psychiatrie willen in Schijndelse woonwijk blijven

SCHIJNDEL - Beschermd wonen in Schijndel staat onder druk en de onzekerheid voor de kwetsbare bewoners is groot. Zij hopen dat hun opvang niet op 1 april moet sluiten.

De ggz-woonvoorziening in de Offenbachstraat bestaat uit vier rijtjeshuizen van Eigen Huis&Erf. De hulpverlening – er werken acht gediplomeerde verpleegkundigen en twee leerlingen – is ook ’s nachts beschikbaar. In de buurt worden praatjes gemaakt, overlast is er nooit, zeggen ze.

Zowel personeel als bewoners vinden het ‘waardeloos’ dat de directie van Reinier van Arkel vlak voor kerst meedeelde dat het beschermd wonen per 1 april stopt. "Het sloeg in als een bom en nóg is het onrustig”, bevestigen twee bewoners.

Geldgebrek
"We hebben onze zorg over het geldgebrek en de gevolgen al vanaf september gedeeld met de gemeente", aldus Anja Laan, ggz-psycholoog en directeur Behandelzaken bij Reinier van Arkel. "Toen duidelijk werd dat we door geldgebrek genoodzaakt zijn om te sluiten, hebben we de betrokkenen geïnformeerd. We wilden niet dat ze het via een andere weg hoorden.”

Laan benadrukt dat er een vorm van beschermd wonen blijft voor de huidige cliënten. Er lijkt hoop dat de sluitingsdatum van 1 april wordt opgeschort, al zegt ze dat niet met zoveel woorden. Als manager spreekt ze van ‘een uitdaging om de psychiatrische zorg in ons land opnieuw vorm te geven’.

Meierijstad