Volledig scherm
Een impressiebeeld van het oude gemeentehuis van Schijndel. In het oude raadhuis zijn de bibliotheek, de kunstcollectie en het servicecentrum van de gemeente Meierijstad gepland. © Gemeente Meierijstad

Bieb en kunst Schijndel naar oude raadhuis

SCHIJNDEL - De bibliotheek en de kunstcollectie van Schijndel verkassen naar het oude raadhuis op de Markt. Zo luidt het voorstel van het college van B en W in Meierijstad aan de gemeenteraad. 

Het college heeft tevens besloten om het nieuwere gedeelte, links van de oude ingang, te verkopen. Dit gedeelte wordt bestemd voor woningbouw. ,,We denken aan appartementen voor senioren en jongeren, eventueel gekoppeld met zorg", zei wethouder Coby van der Pas (CDA, maatschappelijk vastgoed) dinsdagavond tijdens een persgesprek. Even later volgde een beeldvormende avond, waarbij de politiek en belangstellenden werden geïnformeerd. 

Het oude gedeelte, rechts van de ingang, blijft eigendom van de gemeente. Hier komen niet alleen de bibliotheek en de gemeentelijke kunstcollectie, maar ook het klantcontactcentrum van de gemeente en een trouwzaal. Van der Pas: ,,Van de oude raadzaal willen we een flexibele ruimte maken. De ene keer kan die dienen als trouwzaal, de andere keer als vergaderruimte of voor presentaties." In het oude raadhuis komt ook nog een commerciële 'drager', bijvoorbeeld een horecazaak. 

Het oude gemeentehuis op de Markt van Schijndel kwam begin 2017 leeg te staan na de vorming van Meierijstad, na een fusie van Schijndel met de voormalige gemeenten Veghel en Sint-Oedenrode. Meierijstad koos voor een gemeentehuis in Veghel met dependences in Schijndel en Sint-Oedenrode. Het bestuurscentrum van Meierijstad kwam terecht in het oude raadhuis van Sint-Oedenrode. 

Het college hoopt in 2019 te starten met de verbouwing en nieuwbouw op de Markt. Van der Pas: ,,En dan zou het prachtig zijn als we ergens in 2020 het vernieuwde gebouw kunnen openen." 

Het voormalige gemeentehuis van Schijndel wordt sinds vorig jaar beheerd door Dé Vastgoedbeschermer. Het wordt tijdelijk bewoond door bewoners en ondernemers. De vermaarde architect Winy Maas kwam eerder dit jaar met het idee om een grote trap te bouwen naar het dak van het oude raadhuis. 

Volledig scherm
Impressiebeelden van een mogelijke invulling van het oude gemeentehuis van Schijndel. © Gemeente Meierijstad
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement