Volledig scherm
't Spectrum in Schijndel. © Robèrt van Lith/BD

College Schijndel kiest voor Spectrum als podium

SCHIJNDEL - Het cultureel podium van Schijndel komt in cultureel centrum 't Spectrum. Die keuze heeft het college van B en W deze week gemaakt.

Daarmee komt na vele jaren een einde aan de discussie over een podiumvoorziening in Schijndel. Het betekent dat het City Theater afvalt als mogelijke podiumlocatie. Cultuurwethouder Menno Roozendaal (PvdA) maakte dit woensdagmiddag bekend in het Schijndelse gemeentehuis. Hij zei ook groen licht gekregen te hebben van de colleges in Veghel en Sint-Oedenrode. In het kader van preventief toezicht vanwege de komst van fusiegemeente Meierijstad is het nodig dat fusiepartners instemmen met wijzigingen op de begroting.

De inverstering voor een nieuw podium wordt geschat op 2,1 miljoen euro. Op 10 november komt het voorstel in de gemeenteraad. Het gaat nu om een voorbereidingskrediet van ruim een ton. De Schijndelse politiek is zeer verdeeld over de podiumlocatie. Roozendaal noemde het een 'besluit met een lach en een traan'. De traan is dan bedoeld voor het City Theater, waar zijn partij PvdA altijd voor heeft gestreden. Roozendaal: "Maar ik ben wel zeer gelukkig dat Schijndel na vele jaren eindelijk een podium op Schijndelse maat krijgt."

De gemeente Schijndel (straks Meierijstad) neemt de kapitaallasten voor haar rekening. De exploitatielasten zijn voor rekening van 't Spectrum, er komt dus geen exploitatiesubsidie. Wel wil Schijndel de huidige 27.000 euro aan cultuursubsidies straks besteden aan vervangingskosten voor theatertechniek.

Meierijstad