Volledig scherm
Cursist Ben Smeltink uit Liempde aan de slag met het handmatig klompen maken. © Het Groene Woud

Cursus moet ambacht van klompen maken redden in De Scheeken

LIEMPDE/BEST/SCHIJNDEL/SINT-OEDENRODE - Een cursus 'handmatig klompen maken' moet ervoor zorgen dat het vak van klompen maken lokaal niet uitsterft. In Liempde, Best, Schijndel en Sint Oedenrode is zo'n cursus nu te volgen, gefinancierd door Streekfonds Het Groene Woud.

De dorpen grenzen aan het natuurgebied De Scheeken, een van de kerngebieden in Het Groene Woud. In het gebied groeien veel populieren en waren vroeger veel klompenmakers actief. De Heemkundekring Dye van Best wilde voorkomen dat het vak van handmatig klompen vervaardigen lokaal zou uitsterven. Aanleiding hiervoor was de plaatsing van het ambacht op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Uitsterven
Voorzitter Harrie van Vroenhoven van Heemkundekring Dye van Best: ,,Vroeger hadden Best en Sint Oedenrode klompenvakscholen. Nu dreigt het handmatig maken van klompen uit te sterven, vandaar het idee van een cursus." Tijdens de informatieavond bleek er veel belangstelling voor de cursus, die opleidt om zelfstandig klompen te kunnen maken, van bol tot klomp. Zo'n veertien cursisten meldden zich aan. Stichting Streekfonds Het Groene Woud financiert de cursus.

Demonstraties
De cursisten gaan hun opgedane kennis ook verspreiden. Zo wordt in Liempde in 2017 bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd geopend, waar demonstraties worden gegeven. In Sint-Oedenrode gaat cursist Marc van Diest, op de locatie waar zijn opa klompenmaker was, een klein museum inrichten met oud klompengereedschap. Ook hier met de bedoeling ook demonstraties te gaan verzorgen. In Best komt een ruimte met klompen en een oude klompenmachine, en is er een film te zien over hoe klompen worden gemaakt.

Meierijstad