Volledig scherm
© Hettie van der Ven

De jaren vijftig herleven in Schijndelse manege

SCHIJNDEL - Dit weekend herleefde in en rondom Manege de Molenheide in Schijndel de rockabillyperiode uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Zo'n 1.500 liefhebbers bezochten het lifestylefestival met de welluidende naam ‘Rockin' at the Drive-in Barn’.

Stoere mannen met een vetkuif en vol tatoeages, dames op hoge hakken en met een strik in het haar, Amerikaanse auto's ouder dan 1965 en natuurlijk toepasselijke muziek. Het kon allemaal niet ontbreken op het jaren vijftig festival.

,,They called it rockabilly before they called it rock and roll", zo memoreert initiatiefnemer 'Tio Tony' uit België, om nog eens extra te onderstrepen dat het om twee verschillende stijlen gaat. Rockabilly is een samentrekking van rock and roll en hillbilly en ontstond in de vroege jaren vijftig in Amerika, met Elvis als eerste boegbeeld.

Liefdevol
Mede-organisator Pascal Mercury: ,,We zien er misschien stoer uit, maar het gaat er hier heel vriendschappelijk aan toe. Iedereen gaat verdraagzaam en liefdevol met elkaar om en we delen de interesse voor muziek en auto's.”

Gemoedelijk
Het is de elfde editie van het festival. Ooit begonnen op een zondagmiddag in België duurt het festijn inmiddels drie volle dagen. Voor het vierde jaar is de Schijndelse manage de locatie. De sfeer is opmerkelijk gemoedelijk. Terwijl buiten de oude Chevrolets worden opgesteld, schallen in de manage rockabillyklanken uit de speakers. 's Avonds wordt de Rockabilly Jive gedanst en bij 'Richy the rockin' barber' worden kapsels van een glimmende kuif voorzien.

Volledig scherm
© Hettie van der Ven
Volledig scherm
© Hettie van der Ven
Volledig scherm
© Hettie van der Ven

Meierijstad