Volledig scherm
Burgemeester Jetty Eugster heeft ter plaatse overlegd met de hulpdiensten. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Drukte bij dokterspost in Schijndel door tientallen kinderen met brandwonden

* UPDATE 19.38 uur * SCHIJNDEL - Enkele tientallen kinderen hebben vrijdag brandwonden opgelopen bij de Hell's Highway Run in Schijndel. De dokterspost aan de Looierij had de handen vol aan de behandeling van de kinderen met eerste- en tweedegraads brandwonden. Kinderen zonder klachten kregen het advies om een half uur tot 3 kwartier te douchen.

Vrijdagochtend begon de Hell's Highway Run aan de Vlagheide voor ongeveer 1000 kinderen van basisscholen en middelbare scholen. Al snel bleek dat kinderen, vermoedelijk bij een specifieke glijbaan, wonden opliepen. De organisator liet in de middag weten dat er weinig aan de hand zou zijn. De kinderen zouden behandeld zijn bij de ehbo en de glijbaan alsmede een tunnel zouden direct gesloten zijn.

Beide tweelingzonen van Schijndelaar Harold Heesakkers, Wout en Tijn (12), raakten ook gewond. ,,Allebei hadden ze de bovenbenen helemaal rood. Ze waren echt ontdaan. Thuis hebben we de wonden lang gekoeld onder de douche. Bij Wout kwam vocht onder de rode vlekken uit." Ook Heesakkers trof meer lotgenoten aan bij zijn huisarts. ,,Zeker meer dan tien."

Onbekend goedje
Meerdere ouders zeggen dat de glijbaan eerst nog is ingesmeerd met een goedje om het glijden te versoepelen. Dit is nog niet bevestigd. Noch is zeker of het goedje de oorzaak is van de wonden.

"Wij hebben alle kinderen eerder naar huis laten gaan", zegt Lambèr Gevers van basisschool de Beemd, die ongeveer 110 à 120 kinderen bij het evenement had. "Iedereen kreeg het advies om een half uur tot drie kwartier te douchen. Bij klachten konden de kinderen terecht bij de GGD-post aan de Looierij. Een aantal heeft daar ook gebruik van gemaakt", weet Gevers. Volgens hem liepen kinderen rode plekken op, maar zijn er ook gevallen bekend waarbij de huid losliet.

Contact zoeken
De Hell's Highway Run heeft ook zaterdag en zondag nog plaats. De bewuste glijbaan en kruiptunnel blijven buiten gebruik. "Dit doet echt pijn. We vinden het vreselijk wat er is gebeurd", zegt woordvoerster Natascha Kleyn van de Hell's Higway Run. "We leven ontzettend mee met de kinderen en hun ouders. En roepen hen op om contact met ons op te nemen. Het laatste dat wij willen is dat mensen denken dat wij het naast ons neerleggen."

Kleyn zegt zich niet voor te kunnen stellen dat medewerkers chemicaliën op de glijbaan hebben gegooid. "Dat zouden we never nooit doen. Maar de GGD heeft het in onderzoek. Ook wij zijn natuurlijk benieuwd naar de uitslag." De organisatie van het evenement zocht vrijdag contact met huisartsen en schooldirecteuren.

Heeft uw kind vrijdagochtend meegedaan aan de Hell's Highway Run of was u er zelf bij? Het Brabants Dagblad wil graag met u in contact komen via oproep@bd.nl.

Meierijstad