De 11-jarige Melissa is druk bezig met het rollen van haar worstenbroodjes.
Volledig scherm
De 11-jarige Melissa is druk bezig met het rollen van haar worstenbroodjes. © Jeanne Bosmans

Elde College: wie bakt het lekkerste worstenbroodje?

SCHIJNDEL- Wie is de beste worstenbroodjesbakker? Daar draaide het donderdag om in het Elde College in Schijndel. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool De Vossenberg gingen met elkaar de strijd aan. Dit in verband met het project ‘Heel Schijndel bakt’ waar de leerlingen van diverse Schijndelse basisscholen aan deelnemen. 

‘Heel Schijndel bakt’ is een initiatief van het praktijkonderwijs van het Elde College. De leerlingen mochten thuis al met de samenstelling van het gehakt oefenen. Voordat het echte werk begon, legde docent Marco Bemelmans de fijne kneepjes van het vak uit. ,,Als de worst op het deeg ligt, moet je zorgen dat er aan de zijkanten niet teveel deeg zit, anders komt er teveel deeg om de worst. Het uitgerolde deeg moet net iets groter zijn dan de worst. Als het klaar is, goed insmeren met het beslag, ook de kop en het kontje.”

Vette handen

De 10-jarige Ines ondernam verwoede pogingen om met een hand het gehakt met de kruiden te mengen, wat voor een plakkerige en vette hand zorgde. ,,Zo meteen goed wassen”, klonk het opgewekt. Maar wanneer het gehakt goed zou zijn, wist ze ook niet. Hier en daar boden de leerlingen van het praktijkonderwijs van het Elde College een helpende hand. Zo ook bij Melissa (11) wiens gehakt nauwkeurig gewogen werd: 100 gram per worstje. Opnieuw kneden maar weer. En ook het deeg moest, net als de worst, de juiste lengte hebben. 

Docent Bemelmans gaf advies waar nodig was. ,,Mooier als dit kan het niet worden. Onze leerlingen begeleiden de leerlingen van De Vossenberg. Goed voor de onderlinge contacten.” Martijn Keus, leraar van De Vossenberg: ,,Geweldig om te zien. Als ik een culinaire achtergrond had, zou ik zo meedoen.” Als de worstenbroodjes uiteindelijk op de bakplaat liggen, zijn sommige exemplaren wat eigenaardig van vorm. Maar het zijn worstenbroodjes, onmiskenbaar.

Taart

Docenten van het Elde College bepalen welk het lekkerste broodje is, waarna de finalisten van de deelnemende scholen op 17 januari de eindstrijd aangaan in het Elde College. En waarbij volgens Bemelmans een grote beker te winnen is. ,,En een taart voor de hele klas.” Lynn van Grinsven won de eerste plek, daarna volgde Bram Hermes en op de derde plaats eindigde Michelle van Mourik.