Volledig scherm
De website van de ODBN. © ODBN

Falende milieudienst Brabant-Noord krijgt wind van voren: 'De burger is de klos'

SINT-OEDENRODE - Het te verwachten tekort van bijna een miljoen euro over 2017 voor de Omgevingsdienst Brabant-Noord leidde donderdagavond in Meierijstad tot forse kritiek. 

De Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN) komt maar niet uit de hoek waar de klappen vallen. De regionale milieudienst kreeg donderdag 1 februari de wind van voren in de raadscommissie ruimte van de gemeente Meierijstad. ,,De ODBN is een bureaucratische moloch in de problemen", stelde bijvoorbeeld Kees van Limpt van de SP. ,,En de belastingbetalende burger is de klos."

Van Limpt doelde op het te verwachten tekort van 960.000 euro over 2017, dat het bestuur van ODBN pas laat bekend maakte. Ook het college van Meierijstad was onaangenaam verrast. Zeker omdat er eerder niet werd gerept over een mogelijk tekort. Ook andere fracties in de raad zijn zeer kritisch op de omgevingsdienst, die per 1 januari 2014 van start ging voor de provincie en 16 gemeenten in Brabant-Noord. Deze omgevingsdienst houdt zich bezig met vergunningen, toezicht, handhaving en zaken als natuurbescherming en bouwtoezicht. Op de twee locaties in Den Bosch en Cuijk weken zo'n 200 mensen. 

Ook andere gemeenten uitten fikse kritiek op de milieudienst. Zo schreven Boekel en Boxmeer al kritische brieven. Beide gemeenten gaan niet akkoord met een hoger uurtarief en roepen de milieudienst op om 'orde op zaken te stellen'. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement