Volledig scherm
Cover boek Jan Kruijsen © H Vdven

Frank van Doorn schrijft boek over markant kunstschilder Jan Kruijsen

SCHIJNDEL - 'Schilder van het leven, Brabander in hart en nieren, toegewijd katholiek.' Zo beschrijft auteur Frank van Doorn (29) kunstschilder Jan Kruijsen. Zijn boek 'Het leven is de grootste kunst' over het turbulente leven van de kunstenaar wordt aanstaande dinsdag gepresenteerd. 

Van Doorn groeide op in Boxtel en Liempde en woont inmiddels met zijn ouders en broer in Schijndel. Al in de hal hangen een aantal werken van Kruijsen. ,,Heel kostbaar zijn deze niet hoor", lacht Van Doorn. ,,Kruijsen heeft naar schatting 3.500 schilderijen gemaakt en die zijn echt niet allemaal even goed van kwaliteit."

Van Doorn, historicus en bestuurslid van Heemkundekring Boxtel, kan boeiend vertellen. ,,Tot 2006 had ik wel eens vaag van de schilder Kruijsen gehoord, maar meer ook niet. Ik was niet bekend met zijn werk. We woonden in een huis aan Hoekstraat 7 op Landgoed Velder toen duidelijk werd dat precies op die plek het geboortehuis van Jan Kruijsen heeft gestaan." Toen was de belangstelling gewekt. Een paar jaar later schreef zijn moeder Nel als mede-auteur een boek over het Liempdse buurtschap Vrilkhoven (waar Velder deel van uit maakt) en de bewoners ervan. ,,Ik was als redacteur betrokken bij dat project. Veel verhalen gingen over Jan Kruijsen. 'Jan verdient een eigen boek', zeiden we toen al." Hier ging Van Doorn in 2013 serieus mee aan de slag. Hij verzamelde artikelen, deed archiefwerk bij Museum Kruysenhuis in Oirschot en sprak zoveel mogelijk nazaten van de schilder. Kruijsen leefde van 1874 tot 1938. Na zijn geboorte groeide hij op in Boxtel en stierf in Oirschot. Het was een markant man, die werd gezien als miskend genie en sarcastisch levensgenieter. Van Doorn: ,,Hij heeft veel ellende moeten doorstaan, voornamelijk door armoede. Van zijn zestien kinderen zijn er maar zeven volwassen geworden. Ondanks zijn zware leefomstandigheden genoot hij van het leven. Hij was diep gelovig, dat hield hem overeind."

Wie was Jan Kruijsen, hoe zag zijn werk eruit en op welke manier kunnen we daar naar kijken? Deze vragen poogt Van Doorn in zijn 160 pagina's tellende boek te beantwoorden. De openbare boekpresentatie (en vertoning van de film) vindt aanstaande dinsdag plaats, om 20.00 uur in café/zaal De Adelaar in Boxtel. Het boek is vanaf 28 november te verkrijgen in de Boxtelse Heemkamer, bij de lokale boekhandel of via de website.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement